Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
11°C
 

Στις Σκουριές θα μεταφερθεί το μετρό Θεσσαλονίκης καθώς οι σήραγγες είναι ήδη έτοιμες

metro_skouriesΣτις Σκουριές Χαλκιδικής πρόκειται να λειτουργήσει τελικά το μετρό Θεσσαλονίκης μιας και εκεί οι σήραγγες είναι ήδη έτοιμες, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης της εταιρείας «Αττικό Μετρό» η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο σήμερα το πρωί.

«Οι εγκαταστάσεις στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Σκουριών Χαλκιδικής προσφέρουν πολυάριθμες σήραγγες και στοές, οι οποίες μετά τη διακοπή των εργασιών από την Eldorado Gold κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής του έργου. Σε άλλο σημείο, συμπληρώνει πως «οι σήραγγες καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, έχουν κατασκευαστεί ήδη και είναι έτοιμες προς χρήση από τους συρμούς του μετρό Θεσσαλονίκης».

Κύκλοι της κοινοπραξίας κατασκευαστριών εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο επιβεβαιώνουν πως βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την «Ελληνικός Χρυσός» για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων χρήσεως γης στην περιοχή, ενώ ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι και χθες ειδοποιήθηκαν περίπου 200 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε εργοτάξια εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στη Χαλκιδική.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι μηχανικοί της κοινοπραξίας δουλεύουν πυρετωδώς στην επαναχάραξη των γραμμών του μετρό της Θεσσαλονίκης, με τους νέους σταθμούς να βρίσκονται στα πέριξ του τέως ορυχείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών, του Νεοχωρίου και του Κάκκαβου καθώς και στα σημεία-κόμβους Χοντρό Δέντρο, Λάκκο Καρατζά, Κοκκινόλακα, Ασπρόλακα και Λοκάνικο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι νέοι σταθμοί θα αποτελούν στολίδια για το υπέδαφος της Χαλκιδικής και θα αναδεικνύουν τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής (σ.σ. ειδικότερα στελέχη της εταιρείας τονίζουν πως θα κατασκευαστούν με "όσο περισσότερο χρυσό γίνεται"), ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στα υπόγεια χωράφια καλλιέργειας μανιταριών που αναμένεται να αναπτυχθούν στο σημείο».

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία επιτέλους θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής δίκτυο Μετρό. «Μπορεί να βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, όμως σαν την Χαλκιδική δεν έχει, ούτε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 και πάντως σίγουρα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.