Αφρικανικά πόνι
Clear sky
35°C
 

Έρευνα: Μέχρι το 2030 θα πετούν όλες οι κατσαρίδες

Δραματικές γίνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερχρήσης απολυμαντικών σε σπίτια και χώρους εργασίας, καθώς νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Τορίνου προβλέπει ότι έως το 2030 όλες οι κατσαρίδες θα είναι ιπτάμενες.

Επιπλέον, ο πληθυσμός τους αναμένεται να αυξηθεί από τα περίπου 30 τρισεκατομμύρια σε τουλάχιστον 250 τρισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, αν και αυτή τη στιγμή οι κατσαρίδες που πετούν αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των σχετικών ειδών, φαίνεται πως είναι αυτές που επικρατούν και αυξάνονται εκθετικά χρόνο με τον χρόνο. Ανάμεσα στις αιτίες η θέρμανση του πλανήτη που τις ωθεί να πετάξουν ψηλότερα για λίγη δροσιά καθώς και η υπερέκθεση σε απολυμαντικές ουσίες που έχει λειτουργήσει ως υπερ-μετάλλαξη κάνοντας τις πιο δυνατές, γρήγορες και ανθεκτικές.

«Ως επιστημονική κοινότητα προειδοποιήσαμε εγκαίρως ότι δεν μπορούμε να εξολοθρεύσουμε τις κατσαρίδες με χημικά και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους. Δεν μας ακούσατε, πάρτε τα τώρα. Θα γεμίσουμε ιπτάμενες κατσαρίδες με φτερά και καλή τύχη μετά», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας, ο οποίος ύστερα συνέχισε να μονολογεί «δεν μας ακούσατε».

Με ένα παράδειγμα, οι ερευνητές εξηγούν πως παλιότερα για τον καθαρισμό ενός σπιτιού χύναμε με κουβάδες νερό με ελάχιστο σαπούνι στο πάτωμα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που οι κατσαρίδες μάλλον απολαμβάνουν καθώς κάνουν το μπάνιο τους και καθαρίζονται και οι ίδιες. Αντιθέτως, τα σύγχρονα απολυμαντικά είναι ιδιαιτέρως τοξικά και συμβάλλουν εξελικτικά στο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να τα αποφύγουν.

Από παραπάνω συνεπάγεται πως ούτε το λιώσιμο των πάγων θα βοηθήσει την κατάσταση, καθώς ακόμα κι αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας και οι ήπειροι βυθιστούν, οι ιπτάμενες κατσαρίδες θα βρίσκονται στο στοιχείο τους. Φυσικά και μια πυρηνική καταστροφή έχει αποκλειστεί ως λύση μιας και είναι γνωστό πως οι κατσαρίδες θα επιζήσουν ειδικά αν έχουν και φτερά.

Μόνη λύση φαίνεται πως είναι η σύγκρουση της Γης με αστεροειδή και μια επακόλουθη μαζική εξαφάνιση, σχέδιο που οι επιστήμονες προτείνουν να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.