Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
18°C
 

Νυχτερινή διαδρομή από Μπούντβα για Ποντγκόριτσα: Αποσπάσματα από το ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Χρήστου Παππά

Είναι νωρίς το πρωί, λίγα λεπτά πριν ξημερώσει και ο ρεπόρτερ του «Κουλουριού» βρίσκεται κάτω από τον Πύργο του Ρολογιού στο κέντρο της Ποντγκόριτσα, πιστός στο ραντεβού του με τον καταζητούμενο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά.

Δεν θα περιμένει για πολύ. Μόλις ο μεγάλος δείκτης του ρολογιού δείξει 6 ακριβώς, ο φυγάς χρυσαυγίτης εμφανίζεται πίσω από τον πύργο ντυμένος πεντηκοστιανή καλόγρια, νεύει με νόημα και παραδίδει στον ρεπόρτερ μερικές χειρόγραφες σελίδες. Περιέχουν αποσπάσματα από το ημερολόγιο που διατηρεί, όπου καταγράφει τις εμπειρίες από τα ταξίδια του.

Ακολουθεί το πρώτο απόσπασμα, που δημοσιεύεται αποκλειστικά στο «Κουλούρι»:

Αναχωρήσαμε από του Παπάγου μια Τετάρτη απόγευμα του Οκτωβρίου σε βανάκι με μοναστηριακές πινακίδες. Καμένα Βούρλα για τουλουμπάκια, στάση Στυλίδα να ξεμουδιάσουμε και «σφαίρα» προς Ειδομένη για να περάσουμε στα Σκόπια. Στη διαδρομή απόκρυφα ευαγγέλια και ομιλίες του Αδόλφου στο Ράιχσταγκ από κασέτα. Οι παλαιοημερολογίτες μοναχοί να σχολιάζουν πόσο καλό καιρό έχει για μέσα Σεπτεμβρίου.

Περνάμε τα σύνορα «αέρα» με περούκες, ευαγγέλια στις μασχάλες και θυμιατά στα χέρια, ένας συνοριοφύλακας ζητάει την ευλογία μου και του τη δίνω. Δεν έχω ξαναέρθει στην ΠΓΔΜ και ομολογώ ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές. Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, την Ελλάδα της ανεμελιάς της δεκαετίας του '60, ένα δροσερό φθινοπωρινό πρωινό με πάχνη στην οδό Μπουμπουλίνας. Κατασκηνώσαμε κάτω από μια γέφυρα σε έναν παράδρομο της εθνικής οδού και τώρα πέφτουμε για ύπνο. Αύριο θα επισκεφθούμε το Πίρλαπον, μεσαιωνικό φρούριο του 10ου αιώνα. Ανυπομονώ.

Το δεύτερο απόσπασμα από το ημερολόγιο του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής είναι πιο πρόσφατο, της περασμένης εβδομάδας:

Ενάμιση μήνα στην Μπούντβα χόρτασα γλυκά κοκτέιλ στην παραλία και μετά καζίνο. Αυτή είναι ζωή. Οι άνθρωποι εδώ είναι ανοιχτοί και δεν ρωτάνε πολλά, δεν έχει και πολύ κόσμο τώρα που είναι χειμώνας. Θα ήθελα να δω και πως είναι το καλοκαίρι αλλά έπρεπε να κουνηθώ, δεν μπορώ να κάθομαι πολύ καιρό στο ίδιο μέρος και πλησιάζει και η Σαρακοστή.

Ήρθα κρυφά το βράδυ στο σταθμό του τρένου και πήδηξα σε ένα άδειο βαγόνι καθώς ξεκινούσε για Ποντγκόριτσα. Παφ-πουφ, έγινα μαύρος από τον καπνό και την ώρα που ανέβαινα με είδε και ο Φατμίρ και πήδηξε κι αυτός. Κοσοβάρος μετανάστης εδώ, καλό παιδί, τον έχει πάρει ο ύπνος τώρα. Με το ξημέρωμα φτάνουμε στην πρωτεύουσα, ποιος ξέρει για πού θα με βγάλει ο δρόμος μετά.

Το «Κουλούρι» διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Χρήστο Παππά και θα δημοσιεύσει περισσότερα αποσπάσματα μόλις τα λάβει στην κατοχή του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.