Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Overcast
13°C
 

Αποχή η μόνη λυσή

Τι κανουμέ όταν έχουμε πιάσει ένα ψάρι για να μην μας φύγει και το χασουμέ; Πως το βγάζουμε από τη θαλασσά χωρίς να απαγκιστρωθεί ή να μας κόψει το παράμαλλο; Η αποχή είναι η μόνη λυσή.

Η αποχή είναι απαραίτητο εξαρτημά στο ψάρεμα και κάλο θα είναι να την έχετε πάντα μαζί σας. Βγαίνει σε πολλά μεγέθη και σχηματά για κάθε ανάγκη, κάθε τύπο ψαρέματος και κάθε είδος ψαριού. Η αποχή όμως, αν δεν ξέρετε να τη χειριστείτε σώστα, μπορεί να σας κάνει να χάσετε ένα κάλο ψάρι.

Η αποχή πρέπει να είναι μεσά στο νερό πριν έρθει το ψάρι από πάνω, γιατί αν τη δει τελευταία στιγμή το ψάρι αγρίευει. Πότε δεν κυνηγάμε το ψάρι με την αποχή γιατί το αγρίευει περισσότερο. Φέρνουμε το ψάρι με την πετόνια πάνω από την αποχή που κάθεται και περιμένει, βυθίσμενη στο νερό από κατώ, και μετά το βάζουμε μεσά ανεβάζοντας την αποχή σιγά σιγά.

Τα ψαριά μπαίνουν στην αποχή από το κεφάλι, ποτέ δεν πάμε να τα βαλουμέ από την ουρά.

Αν το πανί της αποχής είναι κλείστο υπάρχει κίνδυνος αν είναι κάλο το ψάρι να διπλώσει όταν πάτε να το βάλετε μεσά και να σκιστεί η αποχή. Γι' αυτό βάζουμε μέσα στην αποχή ένα μικρό βάρος, πχ ένα βοτσαλό, ή ένα μολύβι για να κρατάει το πανί ανοιχτό. Οι πτυσσόμενες αποχές μπορεί να σπάσουν αν το ψάρι είναι βαρύ και πάμε να τις σηκώσουμε σε ευθεία, έτσι τις σηκώνουμε στριμμένες ελάφρια προς τα κάτω.

Η μέθοδος αυτή της αποχής λειτουργεί τέλεια με οποιά τεχνική κι αν ψαρεύουμε, ειτέ με ρωσικό πεταχτάρι λάστιχο, ειτέ με πεταχτή πετόνια, ειτέ με καλάμι.

Ελπίζω αυτό το μάθημα να σας φανεί χρησιμό στα ψαρέματά σας και να βγάλετε πολύ και κάλο ψαρί. Εγώ πάντως ξερώ πως θα περάσω το σαββατοκύριακό μου, με ψάρεμα στο Πορτό Γερμενό. Μην ακούσω τίποτα χαζά για εκλογές, να αφήσω το ψαρεμά και να πάω να ψηφίσω, τέτοια εποχή βγάζει κέφαλους κι εμένα οι κέφαλοι με ενδιαφερούν.

Οπότε φιλοί και φιλές μου, παίρνουμε την αποχή και ξεκινάμε. Α και θυμηθείτε, ποτέ μη δίνετε την αποχή σε κάποιον περάστικο για να σας βγάλει το ψάρι, δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε τί θα κάνει ο καθενάς με την αποχή σας.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.