Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Sunny
23°C
 

Το ΚΚΕ αποδέχτηκε επίσημα πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο

Σε μία ιστορική απόφαση οδηγήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ, αφού μετά από έντονες διεργασίες κατά  το 18ο Συνέδριο του για το Σοσιαλισμό, παραδέχεται για πρώτη φορά επισήμως πως η Γη δεν είναι επίπεδη.

Το τελευταίο διάστημα, οι χαμηλόφωνες επιστημονικές συζητήσεις σχετικά με το ζήτημα στις πιο ρηξικέλευθες ομάδες του ΚΚΕ είχαν ενταθεί, αλλά δεν δημοσιοποιούνταν, υπό το φόβο της διαγραφής.  Η ηγεσία του ΚΚΕ με την ανακοίνωση του τους εξέπληξε ευχάριστα.

Η ανακοίνωση από την πλευρά του Περισσού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα το ΚΚΕ, υπό το βάρος πληθώρας επιστημονικών αποδείξεων, ενστερνίζεται ως δεδομένο πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Η φαινομενικά καθυστερημένη παραδοχή, όπως θέλουν να την εμφανίζουν τα αστικά κόμματα και οι προβοκάτορές τους, προήλθε έπειτα από ενδελεχή μελέτη των ιστορικών γεγονότων από το αρχείο της κομουνιστικής βιβλιοθήκης. Το γεγονός πως η συγκεκριμένη επιστημονική διαπίστωση προήλθε από την αστική επιστημονική νομενκλατούρα της εποχής που χρηματοδοτούταν από τους καπιταλιστές και την άρχουσα τάξη της Αναγέννησης (φεουδάρχες, αριστοκράτες και εμπόρους) ανάγκασε το ΚΚΕ να είναι ακόμα πιο προσεκτικό στην μελέτη της συγκεκριμένης ιδέας.

Η καπιταλιστική προπαγάνδα εξάλλου είχε ήδη δημιουργήσει «ήρωες» όπως ο Φιλέας Φογκ και αθώες «ιστορίες» όπως το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» για να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα, αλλά και για στρέψουν με αποπροσανατολιστικά διλήμματα την προσοχή της εργατικής τάξης μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα. Ας μην λησμονούμε πως το να υποστήριζες μέχρι και πριν από μερικά εκατοντάδες χρόνια πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, αποτελούσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης δεν πίστευε πως η Γη γυρίζει και βάσει αρχών έπρεπε αυτή η τάση να ενσωματωθεί και στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού που καθοδηγεί το Κόμμα. Τα τελευταία μόνο χρόνια το προλεταριακό επίπεδο μόρφωσης έχει αλλάξει με τη «βοήθεια» του αστικού μοντέλου εκπαίδευσης, μετατρέποντας σε βεβαιότητα την ηλιοκεντρική θεωρία. Το ΚΚΕ, αφουγκραζόμενο το λαϊκό κίνημα, σπεύδει να αποδεχτεί την ιδέα πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο ως επιστημονικό γεγονός. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε η μαρξιστική και η ηλιοκεντρική θεωρία να συμβαδίσουν».

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με την παραπάνω ανακοίνωση έσπευσε να εκφράσει πάντως ο δήμαρχος Στυλίδας και στέλεχος του ΚΚΕ, Απόστολος Γκλέτσος, δίχως όμως να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.