Νυχτώνει σε λίγο
Clear sky
11°C
 

Πλαφόν στις προθέσεις ανάμεσα σε πρώτο και κύριο όνομα ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τοποθετούμε προθέσεις ανάμεσα στα ονόματα μας, όταν η Ρωσία εργαλειοποιεί τα μέρη του λόγου και τα χρησιμοποιεί εναντίον μας», τονίζει ο πρωθυπουργός, σε ένα σαφές μήνυμα προς την Ε.Ε. αλλά και προσωπικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη δήλωση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγεί πως ο προφανής στόχος είναι η αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ζητάει την άμεση αντίδραση της Ευρώπης ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. «Οποτεδήποτε βλέπουμε πάνω από μία πρόθεση να συνδέει μικρό όνομα και επώνυμο, ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μία πρόθεση πρέπει να είναι το ανώτατο όριο, για να μην πω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία», υποστηρίζει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρότι αναγνωρίζει πως όσοι αναγκαστούν να αφαιρέσουν λέξεις από το όνομα τους ίσως νιώσουν μια προσωρινή δυσαρέσκεια, υπογραμμίζει πως η όποια αδράνεια θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Ούρσουλα, ας σε λέμε Ούρσουλα φον Λάιεν από εδώ και πέρα. Ή Ούρσουλα ντερ Λάιεν, όποιο από τα δύο προτιμάς εσύ», καταλήγει.

Όπως είναι φυσικό, η αντίδραση του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου ήταν άμεση, με πηγές των Βρυξελλών να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 χώρες που ήδη συμφωνούν και ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη. Ενώ πλέον και οι διεργασίες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας αναμένονται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο ή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται να δεχθεί την αφαίρεση κάποιας πρόθεσης από το ονοματεπώνυμο της, καθώς ήδη έχουν αφαιρεθεί τέσσερις προθέσεις σε σχέση με το όνομα του παππού της, Έκτορ αν μπις άουφ γκέγκεν φον ντερ Λάιεν.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.