Πάει κι αυτό
Overcast
24°C
 

Εντυπωσιασμένοι οι αστροφυσικοί του CERN με την άυλη συνταγογράφηση

Δεκάδες είναι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις στο χώρο της σωματιδιακής φυσικής, της αστροφυσικής και της κοσμολογίας που καταπιάνονται με το θέμα της άυλης συνταγογράφησης μέσα από το gov.gr, με τους επιστήμονες του κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN συγκεκριμένα να δηλώνουν τον εντυπωσιασμό τους για το φαινόμενο.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποια μορφή ύλης, εν προκειμένω οι συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά εξετάσεων, εκδηλώνονται στη φύση με άυλη μορφή. Το γεγονός έχει ξεσηκώσει πληθώρα θεωριών που απειλούν να ανατρέψουν το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει τα δομικά στοιχεία της ύλης και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι γύρω από το εάν οι άυλες συνταγές μπορούν να θεωρηθούν ως αντιύλη ή κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, οπότε είναι πιθανό να μιλάμε για την πρώτη στα χρονικά παρατήρηση μιας μορφής «σκοτεινής» ύλης. Από τη μία είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η λέξη άυλη μοιάζει πάρα πολύ με την λέξη αντιύλη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι τυχαίο, όμως ταυτόχρονα υπάρχει ο αντίλογος ότι η ύλη και η αντιύλη εξαερώνονται όταν έρθουν σε επαφή ενώ κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει όταν οι συνταγές ακουμπούν στα χέρια των γιατρών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αστροφυσικής και Κοσμολογίας που θα διεξαχθεί αν όλα πάνε καλά τον Ιούνιο στο Βανκούβερ του Καναδά. Το συνέδριο αναμένεται να χαιρετίσει ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνδεόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης από την Καλλιθέα.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί στενά το ζήτημα, μάλιστα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διαβάζει για την ύπαρξη υπερσυμμετρικών σωματιδίων στην γαλαξιακή άλω, ως απηχήσεις της μεγάλης έκρηξης, και θα ενημερώσει πρώτο για καθετί νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.