Ιουλιανά
Clear sky
32°C
 

Επιτέλους κάτω από τη στάθμη της θάλασσας το 2034 η Ανατολική Αττική

Χαρμόσυνα νέα για τους υπόλοιπους κατοίκους της Αττικής φέρνει νέα έρευνα της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων. Σύμφωνα με την Ένωση (UCS), η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από 13 δήμους και φιλοξενεί περίπου 540.000 κατοίκους, θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας κατά 33% μέχρι το 2034.

Σε περίπτωση που στην Ελλάδα καταγραφεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας της τάξης του 1,5 μέτρου, η Ανατολική Αττική θα χάσει περίπου το 77% της χερσαίας της έκτασης μέχρι το 2100.

Από ανθρωπιστικής πλευράς, οι κάτοικοι Δυτικής, Βόρειας και Νότιας Αττικής, εύχονται η αύξηση της στάθμης της θάλασσας να γίνει απότομα και νύχτα, ώστε να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν λιγότερες μεταναστευτικές ροές.

Ιδιαίτερα για της περιοχές του Λαυρίου και της Αρτέμιδας, υπάρχουν ήδη συζητήσεις για την τοποθέτηση φραχτών στα πρότυπα αυτών του Έβρου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου είναι μεταξύ των δημάρχων που έχουν σπεύσει να δημιουργήσουν πλάνα για λιμάνια στους δήμους τους. Ο αγαπητός δήμαρχος σκοπεύει να απορροφήσει την κίνηση των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου στο νέο κυκλοφοριακό κόμβο του «ΟΤΕ», ενώ βασικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας αναμένεται να είναι το «Φραγκοκλησιάς - Τήνος σε 2 ώρες».

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επιστημόνων επικεντρώνεται και στη Γλυφάδα, μία περιοχή με επίσης εξαιρετικά χαμηλό μέσο υψόμετρο – περίπου 1,8 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η περιοχή-παραλία που συμπεριλαμβάνει 133 καφετέριες και έχει πληθυσμό σχεδόν 12.000 κατοίκων, θα μπορούσε να χάσει τα δύο τρίτα της γης του αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 6 πόδια.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.