Πάει κι αυτό
Overcast
25°C
 

Μείωση κατά 3 πετα-Τζουλ ανά Κέλβιν σημειώθηκε από την περασμένη εβδομάδα στην παγκόσμια εντροπία

Μια τερατώδης μείωση της παγκόσμιας εντροπίας όπως την σημείωσε το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, έλαβε χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες, η μείωση υπολογίστηκε στα 3 πετα-Τζούλ ανά Κέλβιν, μια μείωση ρεκόρ που κατείχε μέχρι σήμερα η εβδομάδα της καμβρίου έκρηξης που εγκαινίασε τον φανεροζωικό μεγααιώνα.

Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, η μείωση αυτή προήλθε από την πρωτόγνωρη απομόνωση που ζουν οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου, και στις ασχολίες που υιοθέτησαν όσο βρίσκονται στο σπίτι.  Στην τρίτη εβδομάδα απομόνωσης μάλιστα, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται στο απόγειό του ενώ μέσα στις επόμενες 4 με 7 εβδομάδες, η εντροπία αναμένεται να φτάσει στα προ-κορονοϊού επίπεδά της.

Η ασχολία που πέτυχε αθροιστικά τη μεγαλύτερη μείωση εντροπίας ήταν η τοποθέτηση όλων των περιεχομένων του ντουλαπιού με τα μπαχαρικά σε αλφαβητική σειρά, ασχολία με την οποία καταπιάστηκαν ένα στα δέκα νοικοκυριά της γης.

Ενδεικτικά, μόνο και μόνο η τοποθέτηση βιβλίων σε βιβλιοθήκες με σειρά χρώματός τους μείωσε την παγκόσμια εντροπία κατά 23 εκατομμύρια Τ/Κ, ενώ ένα στα είκοσι σπίτια έκανε οριγκάμι με τα εσώρουχά του, γεγονός που μείωσε περαιτέρω την εντροπία κατά 7 μεγαΤ/Κ.

Πάλι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, και μάλιστα θεωρείται φυσιολογικό να γίνεται μια τέτοιας τάξης μείωση κάθε 540 εκατομμύρια χρόνια περίπου.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.