Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Προς νομιμοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων η «καβάτζα» 46χρονου αναρχικού στη Γαύδο

Αίσιο τέλος σε μια περιπέτεια χρόνων φαίνεται πως μπαίνει για τον 46χρονο Λεονάρδο Φ., παλιό αναρχικό και νυν υπάλληλο σε κατάστημα με χαρτικά που απολαμβάνει κάθε χρόνο τις διακοπές του κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ στην παραλία του Άι Γιάννη στη Γαύδο.

Εκεί φυσικά διαθέτει την δική του «καβάτζα», σε προνομιακό σημείο με σκιά το πρωί και δροσιά το απόγευμα. Ωστόσο, μιας και πρόκειται για παράτυπη κατασκευή, σε τυχόν πολεοδομικό έλεγχο ή επιθεώρηση από τις αρχές του νησιού θα βρεθεί εκτεθειμένος.

«Όταν ήμουν νεότερος ούτε που με απασχολούσε, ήταν και φρέσκια η καβάτζα, έλεγα τώρα την έχω, αύριο βρίσκω άλλη. Ας έρθει η πολεοδομία να με διώξει, έλεγα και γελούσα. Αλλά πλέον τη νιώθω σαν το σπίτι μου, μέχρι και τα πιτσιρίκια λένε εδώ μένει ο Λεονάρδος, αν έρθουν και με διώξουν πού θα στήνω μετά; Και μόνο στη σκέψη με πιάνει άγχος», εξομολογείται ο 46χρονος τέως φοιτητής Αρχιτεκτονικής, μιλώντας σε παρέα που μαγειρεύει ρύζι με φασόλια την ώρα που πέφτει ο ήλιος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λεονάρδος πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Τρίτη το αστυνομικό τμήμα της Γαύδου στο λιμάνι του νησιού, προκειμένου να διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την τακτοποίηση του ακινήτου με την υπαγωγή του στις ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017. Έτσι, μετά την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου, η καβάτζα εξαιρείται από κατεδάφιση και επιπλέον πρόστιμα για τα επόμενα 30 χρόνια.

«Το ότι κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε συνετοί πολίτες και να επωφελούμαστε από τις διατάξεις της νομοθεσίας, όπου έχουμε τη δυνατότητα. Απλά και νοικοκυρεμένα», τονίζει ο ίδιος με ανακούφιση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, έχει πάρει παράταση ως το 2025 η δυνατότητα ρύθμισης παράνομων καβατζών και λοιπών κατασκευών με ξύλα, μπαμπού και ελαιόπανα στους αιγιαλούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόστιμο νομιμοποίησης ως τότε θα αυξάνεται κατά 5% ετησίως. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά το 2025 δεν θα υπάρξει νέα παράταση και όσοι δεν έχουν φροντίσει το θέμα θα χάσουν δια παντός τις καβάτζες τους.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.