Ιουλιανά
Clear sky
31°C
 

Αλγόριθμο που προβλέπει τις κινήσεις οδηγών ταξί στο δρόμο δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες

Σε μια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, ομάδα επιστημόνων των πανεπιστημίων Αθηνών και Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την κατασκευή αλγορίθμου ικανού να προβλέψει σε αληθινό χρόνο την πορεία ενός ταξί στον δρόμο, «μαντεύοντας» ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες του οδηγού.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «βήμα προς τα εμπρός» στον κλάδο των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων, τα οποία αν και έχουν δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη, θεωρούνται ακόμη πλήρως ανέτοιμα να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας ή άλλων πόλεων όπου επικρατούν παραπλήσιες συνθήκες, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Νέο Δελχί και η Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο αλγόριθμος είναι σε θέση να ακολουθήσει κάθε ξαφνική απόφαση και εναλλαγή συναισθηματικής κατάστασης του επαγγελματία οδηγού. Από απότομες αλλαγές λωρίδας, «σφήνες» αριστερά ή δεξιά και αμέσως μετά επιβράδυνση ανάμεσα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίες, μέχρι ξαφνικά σταματήματα με ή χωρίς αλάρμ.

«Αν επιβεβαιωθεί η ικανότητα πρόβλεψης του αλγορίθμου έχουμε υπερβεί ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο: τους ταξιτζήδες. Γιατί μπορεί τα αυτοκίνητα μας να αυτο-οδηγούνται με ακρίβεια νανομέτρου, ωστόσο κανείς ως τώρα δεν έχει τολμήσει να τα αφήσει στον δρόμο δίπλα σε έναν οδηγό ταξί», σχολίασε με ενθουσιασμό στέλεχος γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, μιλώντας στο «Κουλούρι».

Πλέον το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και για τον σκοπό αυτό η επιστημονική ομάδα ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιου Λυμπερόπουλου. Ο τελευταίος ανταποκρίθηκε αμέσως και έτσι το μεγάλο ραντεβού έκλεισε για την 29η Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι.

Εκεί, αυτοκίνητο με ενσωματωμένο τον αλγόριθμο θα αναμετρηθεί στην άσφαλτο με την επίλεκτη ομάδα των πιο ευέξαπτων, παρορμητικών και αρρωστημένων ταξιτζήδων της Αθήνας και του Πειραιά, που θα έχουν οδηγήσει σερί μέχρι τα Αραβικά Εμιράτα χωρίς σήμα στο ραδιόφωνο και χωρίς αναπτήρα.

Φυσικά, στο σημείο θα βρίσκεται και ρεπόρτερ του «Κουλουριού», για να καλύψει την αναμέτρηση ενώ κάνει ποδήλατο στη δεξιά λωρίδα.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.