Τζιτζίκια
Sunny
29°C
 

Ανησυχία για την μετάλλαξη Q που πρωτοεμφανίστηκε στην Αμοργό

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές αλλά και στις τάξεις των λοιμωξιολόγων της χώρας λόγω της νέας μετάλλαξης Q (σ.σ. γράφεται και ως Que) του κορωνοϊού, που έκανε την εμφάνισή της στην Αμοργό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε θαμώνα του κάμπινγκ της Αιγιάλης, ο οποίος ενώ διασκέδαζε σε τοπική discotheque ένιωσε μια μικρή αδυναμία και επέστρεψε για ύπνο στη σκηνή του, για να ξυπνήσει με πυρετό και να διαγνωστεί τελικά λίγες ώρες αργότερα. Όπως είναι αναμενόμενο, τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν και τελικά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά σε εργαστηριακά δείγματα στις 23/8.

Προς το παρόν, η ακριβής προέλευση της Que, γνωστής επιστημονικά και ως Β.1.312, παραμένει άλυτο μυστήριο και η μεταδοτικότητα και συμπτωματολογία της βρίσκεται υπό διερεύνηση. Οι πρώτες αναφορές, επιπλέον των συνηθισμένων συμπτωμάτων της κούρασης, του πυρετού και της απώλειας γεύσης και όσφρησης, κάνουν λόγο για ζάλη, αφυδάτωση, αίσθηση ναυτίας και έντονες στομαχικές διαταραχές, σε σημείο που για κάποιους ασθενείς χρησιμοποιήθηκε η φράση «φτύνουν σαν καμήλες».

Η Q αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έκθεση του ΠΟΥ την περασμένη Παρασκευή, όπου χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη «αυξημένου ενδιαφέροντος». «Η μετάλλαξη Que παρουσιάζει μια κάπως παράξενη συμπεριφορά, εκεί που μοιάζει σαν να βρίσκεται σε ύπνωση, ξαφνικά ξυπνάει και προκαλεί χάος στον οργανισμό», τονίζεται στην έκθεση, που καλεί για περαιτέρω παρακολούθηση όσων έχουν μολυνθεί από αυτήν.

Προς το παρόν, η εξάπλωση της εν λόγω μετάλλαξης στην ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται αρκετά περιορισμένη, με ποσοστό εμφάνισης κάτω του 0,1%. Ωστόσο ο επιπολασμός της στην Αμοργό (43%), τα Κουφονήσια (19%) και την Ανάφη (14%) κρίνεται ανησυχητικός.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.