Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Διατηρητέο κηρύσσεται το κούρεμα-«φράχτης»

Διατηρητέο κηρύχθηκε το γνωστό αλλά πλέον σχεδόν λησμονημένο κούρεμα-«φράχτης», με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού έπειτα από εισήγηση της ΙΔ’ εφορίας στυλιστικών αρχαιοτήτων.

Η διακήρυξη του κουρέματος ως διατηρητέου συνεπάγεται πως όσοι διατηρούν μέχρι τις 12/12/2012 «καρφάκια» σε κυκλικό σχήμα ώστε στο κεφάλι τους να σχηματίζεται το σχετικό μοτίβο «φράχτη», δεν θα είναι σε θέση να μεταβάλλουν το κούρεμα τους καθ’οιονδήποτε τρόπο εκτός αν έχουν λάβει σχετική άδεια, η οποία θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. για λόγους υγείας ή δημοσίου συμφέροντος). Από την απαγόρευση εξαιρούνται βεβαίως εργασίες συντήρησης του κουρέματος ώστε ο φράχτης να παραμένει άθικτος στο πέρασμα του χρόνου, για τις οποίες οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Κ. Τζαβάρας, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε: «Πιστεύω πως ήταν ώρα η πολιτιστική κληρονομιά της νεότερης Ελλάδας να αναγνωριστεί και από την Πολιτεία. Ήταν καθήκον μας να προστατέψουμε την αισθητική μιας εποχής που φαίνεται δυστυχώς να εξαφανίζεται», για να συμπληρώσει, ενώ στο πρόσωπο του σχηματιζόταν ένα ελαφρύ μειδίαμα για το επερχόμενο λογοπαίγνιο του, «δεν μπορούμε να αφήσουμε το στυλ του νεοφιλελευθερισμού να ισοπεδώσει τα πάντα, πρέπει να υψώσουμε κάποιους φράχτες».

Την κήρυξη του «φράχτη» ως διατηρητέου χαιρέτισαν η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκπρόσωποι όλου του φάσματος των οπαδικών συνδέσμων αλλά και οι διοργανωτές του διεθνούς Μήτινγκ Πρώην Αλκοολικών Νυν Απλά Νοητικά Ασθενών (ΜΠΑΝΑΝΑ).


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.