Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Partly cloudy
13°C
 

Υποχρεωτική πλέον η σφραγίδα της Χάγης Apostille σε όλα τα δημόσια έγγραφα που συντάσσονται στο νομό Καρδίτσας

apostille_xagiΜε τη σφραγίδα Apostille θα πρέπει στο εξής να συνοδεύονται όλα τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται εντός των ορίων του νομού Καρδίτσας, προκειμένου να γίνονται αποδεκτά από άλλους φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η απόφαση έρχεται να ρυθμίσει ένα ζήτημα που χρόνιζε για δεκαετίες, καθώς τα έγγραφα που προέρχονται από την περιοχή της Καρδίτσας ήταν ανέκαθεν αδύνατο να ερμηνευθούν από τις υπηρεσίες των Αθηνών. Διαχρονικά, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούσαν να «βγάλουν άκρη», όμως κάτι τέτοιο πολλές φορές απαιτούσε τη συμβολή ειδικών μεταφραστών, σε μια διαδικασία που κρατούσε από εβδομάδες έως και μήνες.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναγνώριση μέσω ΔΟΑΤΑΠ του πτυχίου ενός αποφοίτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παραδείγματος χάριν του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

Πλέον, για να γίνει δεκτή μια τέτοια αίτηση θα πρέπει η γνησιότητα όλων των συνοδευτικών εγγράφων να επικυρώνεται με τη σφραγίδα Apostille, όπως ορίζεται από το Σύμφωνο της Χάγης του 1961. Φυσικά, θα συνεχίσει να ισχύει η απαίτηση της επίσημης μετάφρασης της λίστας με τους τίτλους των μαθημάτων.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Ο. Γεροβασίλη, θα ακολουθήσει εγκύγκλιος προς τα γραφεία της περιοχής μέσα στην ημέρα. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, τόσο η εγκύκλιος όσο και το κείμενο της απόφασης που τοιχοκολλήθηκε σήμερα το πρωί σε κεντρικά σημεία της πόλης, είναι γραμμένα στην τοπική καρδιτσιώτικη διάλεκτο.

Ανάλογα με την επιτυχία της εφαρμογής του, το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί και στους νομούς Λαρίσης, Γρεβενών καθώς και στην Κρήτη.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.