Ιουλιανά
Clear sky
32°C
 

Τεράστια κοιτάσματα υδατανθράκων εντοπίστηκαν ανοιχτά της Αμοργού

barilla

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας περιστρέφεται τα τελευταία 24ωρα και πάλι γύρω από την Ελλάδα, αυτή τη φορά ωστόσο για μια ευχάριστη είδηση. Συγκεκριμένα, τα βλέμματα έχει τραβήξει ο εντοπισμός πολύ σημαντικού κοιτάσματος υδατανθράκων στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας, από νορβηγικό διερευνητικό σκάφος που είχε μισθώσει από τις αρχές του έτους το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος κατέστη δυνατός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χάρη κυρίως στις πληροφορίες για την ακριβή θέση του από παραθεριστές της περιοχής. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για μια έντονη μυρωδιά χυλοπιτών που αναδυόταν κάθε Δεκαπενταύγουστο την ώρα που έπεφτε το σούρουπο. Αρχικά κρίθηκαν ως αβάσιμες όμως ο Νορβηγός εμπειρογνώμων Baard Omdahl αντιλήφθηκε αμέσως τη σημασία των μαρτυριών καθώς είναι συχνό φαινόμενο ένα κοίτασμα τόσο μεγάλο να «προδίδεται» από αναθυμιάσεις. Έτσι το νορβηγικό ARNBJØRG ξεκίνησε τις έρευνές του από την περιοχή της ανατολικής Αστυπάλαιας και των γύρω νησίδων, με κατεύθυνση την Αμοργό.

Στην πολιτική διάσταση του θέματος, αν και το σημείο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος θέλωντας να προλάβει και τυχόν νέα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ έσπευσε να δηλώσει οτι οι υδατάνθρακες της Ελλάδος είναι ελληνικοί. Γνωστός λάτρης του αμύλου, ο πρόεδρος του δημοφιλούς πολιτικού κόμματος είναι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές εξόρυξης καθώς βλέπει την χώρα μας να αποκτά ηγετικό ρόλο στην γεωπολιτική σκακιέρα μετά από την ανακάλυψη τέτοιων αποθεμάτων υπόγειου πλούτου.

Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα μπορεί να αποφέρει περί τις 40 δισεκατομμύρια θερμίδες ημερησίως, οι οποίες κρίνονται αρκετές για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας και να επιτρέψουν την παράλληλη εξαγωγή και στο εξωτερικό μέσω αγωγών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο μελέτης. Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται, με «πρώτο βιολί» τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, ο οποίος εκφράζει την έντονη επιθυμία του για εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως αυτές των πρωτεϊνών και της σπιρουλίνας.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.