Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Mainly clear
11°C
 

Απελευθερώνονται οι ονομασίες των ΙΕΚ

Άμεση απελευθέρωση των ονομασιών των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης προωθεί νέο κοινό νομοσχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, με στόχο τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου αλλά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, καταργείται το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το όνομα ενός ΙΕΚ πρέπει υποχρεωτικά να είναι δισύλλαβο και θηλυκό. Από τούδε και στο εξής τα ίδια τα ιδρύματα θα είναι ελεύθερα να επιλέγουν την ονομασία τους, χωρίς περιορισμούς.

Το θέμα προέκυψε μετά την εκδίκαση της προφυγής του ΙΕΚ Όμηρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη δικαίωση του ιδρύματος. Το εν λόγω ΙΕΚ είχε προσφύγει εναντίον των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου περί ονομασίας ΙΕΚ, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη το 2008. Κύκλοι του ΙΕΚ Όμηρος δηλώνουν δικαιωμένοι με την εξέλιξη, καθώς όπως αναφέρουν ήθελαν διακαώς να διατηρήσουν το όνομα Όμηρος, που αποτελεί αναφορά στο γνωστό σκηνοθέτη Όμηρο Ευστρατιάδη.

Το νομοσχέδιο χαιρετίστηκε από επιχειρηματικούς συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια, καθώς θεωρείται ότι θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ιδίως στην περιφέρεια. Στον αντίποδα, ενστάσεις έχουν καταθέσει τα ΙΕΚ Δομή, Ακμή, Ξυνή, Δέλτα και Σβίε, τα οποία καταγγέλουν μη ισότιμη μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα τα συγκεκριμένα ΙΕΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγωγές για τη διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν “κι εμείς θα μπορούσαμε να μην έχουμε τηρήσει το Νόμο και να μην έχουμε τώρα αυτά τα γελοία ονόματα”.

Σε πολιτικό επίπεδο, αντιδράσεις είχαμε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Π. Καμμένου, οι οποίοι επιμένουν να υπάρχει περιορισμός στις συλλαβές καθώς όπως αναφέρουν “οι μεγάλες λέξεις είναι δυσνόητες”, ενώ παράλληλα ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην επιτρέπονται τα ξένα ονόματα.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.