Πάει κι αυτό
Clear sky
22°C
 

Σε ορυζώνα θα μετατραπεί τελικά η έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό

Αλλαγή ρότας στην ανάπλαση του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Lamda Development, εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Όπως ανακοινώθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που προοριζόταν για μητροπολιτικό πάρκο αναμένεται τελικά να μετατραπεί σε ορυζώνα, με στόχο την ανάπτυξη βιολογικής ρυζοκαλλιέργειας υψηλής συγκομιδής. Για το σκοπό αυτό η περιοχή του επισκέψιμου πάρκου θα περιοριστεί στον χώρο που ήδη έχει ανοίξει για το κοινό και σε κάποιες επιπλέον επιλεγμένες διαδρομές, οι οποίες θα υποδέχονται κυρίως σχολικές εκδρομές. Από την άλλη, δεν αναμένεται να επηρεαστούν τα σχέδια για συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχειακές μονάδες και εμπορικά καταστήματα.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως η «ένεση» στην εγχώρια παραγωγή ρυζιού από το Ελληνικό θα τονώσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, απαντώντας σε δυσεπίλυτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ' επέκταση στις τιμές λιανικής. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ορυζώνα όλα τα νότια προάστια θα τρώνε βιολογικό, φτηνό ρυζάκι, διαμηνύουν χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι το 2025 η παραγωγή θα φτάνει για όλη την Αττική.

Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει συνήθως, τα ρυζοχώραφα θα λειτουργήσουν και ως σημαντικός τεχνητός υγροβιότοπος, συμπληρώνοντας το φυσικό οικοσύστημα και προσελκύοντας μεγάλους πληθυσμούς αμφιβίων και πουλιών. Λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, χαλκόκοτες, μαυροκέφαλοι, γλάροι και άλλα πουλιά αναμένεται να κατακλύουν το Ελληνικό κάθε καλοκαίρι από Μάιο έως Σεπτέμβριο, αναζητώντας τροφή για τα ίδια και τους απαιτητικούς νεοσσούς τους.

Το «Κουλούρι» εύχεται κάθε επιτυχία στο μεγαλεπήβολο project και θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.