Πάει κι αυτό
Mainly clear
22°C
 

Σκέψεις να βυθιστεί το Κατάκολο για να επιταχυνθούν οι γεωτρήσεις για εύρεση υδρογονανθράκων

Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται το μέλλον του Κατακόλου, γραφικού οικισμού του νομού Ηλείας σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο, το οποίο εξετάζεται να θυσιαστεί προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχει πιθανότητα να εντοπίζεται κοίτασμα υδρογονανθράκων και, όπως επισημαίνουν στελέχη της μισθώτριας εταιρείας, οι έρευνες και το χρονοδιάγραμμα του έργου θα προχωρούσαν πολύ πιο γρήγορα αν δεν υπήρχε στη μέση το Κατάκολο.

Όπως φαίνεται, το παράλιο χωριό της Ηλείας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που οι σεισμικές έρευνες δείχνουν ως το επίκεντρο ενδεχόμενου μεγάλου κοιτάσματος. Οι θετικές ενδείξεις πρέπει να επιβεβαιωθούν από ερευνητική γεώτρηση, ωστόσο η γεώτρηση αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει στην παραλία του Κατακόλου και κατά συνέπεια θα πρέπει να βυθιστεί το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, τα μέλη του οποίου εμφανίζονται στην πλειονότητα τους ανοιχτά στο ενδεχόμενο να βυθιστεί το χωριό για το καλό της περιοχής, με δεδομένη φυσικά την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις. «Αν εκεί πρέπει να σκάψουμε αυτό θα κάνουμε, υπάρχει ζωή και χωρίς το Κατάκολο», τόνισε χαρακτηριστικά μέλος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί το ζήτημα και θα αναχωρήσει για το Κατάκολο με την πρώτη ευκαιρία.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.