Τζιτζίκια
Sunny
36°C
 

Κανονικά Ελληνικά μιλούν οι Κύπριοι!

Σάλο έχει προκαλέσει στους διεθνείς κύκλους η αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου, το οποίο απειλεί να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των πρόσφατων παραολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο, όταν ένα μέλος της ελληνικής αποστολής άκουσε δύο Κύπριους δημοσιογράφους να μιλάνε μεταξύ τους σε άπταιστα Ελληνικά! Όπως ο ίδιος αφηγείται: "Παραξενεύτηκα όταν παρατήρησα πως είχαν κυπριακό δημοσιογραφικό πάσο και τους πλησίασα για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Οι υποψίες μου γρήγορα επιβεβαιώθηκαν και μετά από επίμονες ερωτήσεις μου αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την αλήθεια."

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη των δημοσιογράφων, Κύπριοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσημα πως η προφορά και οι ιδιωματισμοί που θεωρούμε πως χρησιμοποιούν στην καθομιλουμένη τους οι Κύπριοι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Τόσο οι Κύπριοι πολιτικοί όσο και οι πολίτες, εξαπατούν τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες δίκην αστείου, αφήνοντάς μας να νομίζουμε πως μιλάνε με γελοία προφορά και με ασυνάρτητες εκφράσεις, καθώς και με λέξεις δίχως νόημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σχετικά με το θέμα:  «Όλα ξεκίνησαν έπειτα από μια πλάκα απέναντι σε έναν Έλληνα Πρέσβη στη Μεγαλόνησο. Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν υπήρχε περίπτωση να πιστέψει πως θα μπορούσαμε να μιλάμε με τόσο αστείο τρόπο και παρ'ολα αυτά να καταλαβαινόμαστε! Το αθώο αυτό αστείο γρήγορα πήρε τις διαστάσεις που όλοι γνωρίζουμε και πλέον ήταν αργά να αποσοβήσουμε το κακό.  Ήρθε όμως ο καιρός ο κόσμος να μάθει όλη την αλήθεια»

Όπως είναι λογικό, η αποκάλυψη αυτής της σκευωρίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε φανερά ενοχλημένος: "Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να συνεχίζεται για τόσα χρονιά ένα τόσο κακόγουστο αστείο σε βάρος του ελληνικού λαού." Ακόμα πιο καυστική ήταν η Ναταλία Γερμανού, η οποία έφτασε σε σημείο να ζητήσει το 12άρι της Ελλάδας στην ερχόμενη Eurovision να μη δοθεί στην Κύπρο.  Πολύ βαρύ είναι το κλίμα και για τους διάσημους Κύπριους οι οποίοι μένουν στη χώρα μας, όπως είναι η Άννα Βίσση και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, κάτι που τους έχει οδηγήσει ακόμα και σε σκέψεις προσωρινής επιστροφής στο νησί της Αφροδίτης, μέχρι να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση.

Ρόλο "πυροσβέστη" στην υπόθεση προσπάθησε να διαδραματίσει η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία τόνισε πως: "Είμαι πεπεισμένη πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα εξομαλυνθούν. Αναρωτιέμαι βέβαια πώς είναι δυνατόν να μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων πιστεύοντας πως οι Κύπριοι αποκαλούσαν τους Έλληνες "καλαμαράδες" εννοώντας πως είναι μορφωμένοι, ή πως χρησιμοποιούσαν σοβαρά στο λεξιλόγιο τους λέξεις όπως πιθκιαβλοζάμπης, Ππεζεβένκης και Τταπουροκολού. Μιλάμε ακόμα και για λέξεις που ξεκινάνε με διπλό όμοιο σύμφωνο, πόσο πιο προφανής μπορεί να γίνει η πλάκα; Σε κάθε περίπωση αισιοδοξώ πως το ατυχές αυτό περιστατικό γρήγορα θα ξεχαστεί και θα γιορτάσουμε την συμφιλίωση μας με μια λαμπρή συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στα Κατεχόμενα."


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.