Τζιτζίκια
Clear
24°C
 

Παγκόσμια ανατριχίλα για τον ΕΤ

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια της βιογραφικής ταινίας Ε.T.: The Extra-Terrestrial, γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε αφιέρωμα στη ζωή του πρωταγωνιστή, καθώς και στην Ελληνοαμερικανίδα μητέρα του, κα Catherine Tavoularis. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε μετά τις δηλώσεις-φωτιά της μητέρας σχετικά με την τριακονταετή απουσία του γιου της. Η ίδια η μητέρα εξομολογείται: «Ο ΕΤ δεν πήρε ποτέ. Μέχρι και σήμερα περνάω βράδια ολόκληρα ξάγρυπνη πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας να χτυπήσει. Πλέον οι ελπίδες μου έχουν εξανεμισθεί... Ο ΕΤ μου χάθηκε!», ενώ δάκρυα κατακλύζουν τα μάτια της.

Η υπόθεση του 6χρονου ΕΤ, κατά κόσμον Eugene Tavoularis, είχε συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη μετά την ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνιση του τον Οκτώβριο του 1982. Ο μικρός ΕΤ, παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Βέροια, έπασχε από αυτισμό, ενώ παράλληλα παρουσίαζε ψυχωτικές διαταραχές οι οποίες καθιστούσαν αδύνατο γι’αυτόν να διακρίνει την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση. «Υποστήριζε με επιμονή ότι έχει έρθει από άλλον πλανήτη» διηγείται η τραγική μητέρα, και συνεχίζει «του είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι πρέπει να γυρίσει στο ‘σπίτι του’. Μάλιστα πίστευε πως είχε φτιάξει και μια μηχανή επικοινωνίας με τον πλανήτη του - η οποία ήταν απλώς το σεσουάρ μαλλιών μου - μαζί με το φανταστικό φίλο του, τον Elliott».

«Όλα όμως επιδεινώθηκαν μετά το ατύχημα που είχε με το ποδήλατο, όταν ο γιατρός του έβαλε νάρθηκα στο δείκτη του δεξιού χεριού», εξιστορεί η κα Tavoularis. «Τα άλλα παιδιά στη γειτονιά τον κορόιδευαν και τον παρενοχλούσαν, δείχνοντας τον με το δάχτυλο, ενώ μάλιστα στη γιορτή του Halloween τον έντυσαν φάντασμα και τον περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι. Έκανα προσπάθειες να μιλήσω στους άλλους γονείς και στους δασκάλους του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι ήμουν μόνη μάνα και μετανάστρια τους έκανε να με αποπέμψουν χωρίς να μου δώσουν σημασία», αναφέρει οργισμένη η άτυχη μητέρα. «Μέχρι που φθάσαμε στο βράδυ της 6ης Οκτωβρίου. Ο ΕΤ μου είχε βγει να παίξει με τα άλλα παιδιά και δε γύρισε ποτέ. Από τότε δεν τον έχω ξαναδεί», συμπληρώνει, τρέμοντας από συγκίνηση.

Η κα Tavoularis αποδίδει σημαντικές ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία όπως υποστηρίζει αδράνησε, αλλά και στην τοπική κοινωνία, την οποία θεωρεί συνένοχη στη συγκάλυψη της υπόθεσης. «Όλοι φοβούνταν μήπως αποκαλυφθεί ότι κάποια από τα άλλα παιδιά ήταν υπεύθυνα. Η αστυνομία έφθασε μάλιστα στο σημείο να υπονοήσει ότι ο ΕΤ ήταν όντως εξωγήινος που γύρισε στον πλανήτη του» αποκαλύπτει η Ελληνοαμερικανίδα. «Και βέβαια μετά ήρθε η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας, η οποία υιοθετεί πλήρως τις εξοργιστικές θέσεις της αστυνομίας. Είναι ντροπή», καταλήγει η μητέρα, κατακεραυνώνοντας τον Steven Spielberg και την Universal Studios, παραγωγό της ταινίας.

Όπως είναι φυσικό, η εξομολόγηση της άτυχης μάνας πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από τη «μουδιασμένη» αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία απαιτεί εξηγήσεις για το πώς μια γλυκιά ιστορία για ένα παιδί-εξωγήινο είναι στην πραγματικότητα βασισμένη σε μια σκοτεινή και αποτρόπαια υπόθεση. Η Universal αναγκάστηκε να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα πιέσει το FBI να επανεκκινήσει τις έρευνες προκειμένου να «λάμψει» η αλήθεια, έστω και μετά από τριάντα και πλέον χρόνια. Μάλιστα, σε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη κίνηση, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός «ζωντανού» τηλεοπτικού σώου το οποίο θα παρακολουθεί τις έρευνες, στα πρότυπα γνωστών τηλεοπτικών σειρών όπως τα CSI, Criminal Minds και Cold Case.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.