Ιουλιανά
Clear sky
31°C
 

Καλοστημένη φάρσα του TheOnion ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διδάσκει στο Χάρβαρντ

Μια καλοστημένη φάρσα αποτελεί η είδηση πως ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου διδάσκει στο Χάρβαρντ. Ο συνεργάτης του «Κουλουριού» και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικού σχεδιασμού, Simon Clabersen Jr., αποπειράθηκε πρόσφατα να παραστεί σε μία απο τις διαλέξεις του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού -στις οποίες ακουγόταν από μέσα ενημέρωσης ότι οι αίθουσες είναι ασφυκτικά γεμάτες- χωρίς όμως επιτυχία.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης ωστόσο, είναι ο λόγος που αυτό δεν κατέστη εφικτό. Στην γραμματεία του πανεπιστημίου, όπου κανείς κλείνει θέση για τις διάφορες διαλέξεις, μόλις άκουσαν το αίτημα του Simon ξέσπασαν σε γέλια. Όταν ζήτησε ενοχλημένος να του εξηγήσουν τον λόγο που γελάνε, τον ενημέρωσαν ότι ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε δίδασκε στο αμερικανικό ίδρυμα και ότι πολλοί Έλληνες είχαν επικοινωνήσει μαζί τους για τον ίδιο λόγο, με συνέπεια να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να ψάξουν να δουν από πού προέρχεται αυτή η φήμη.

Όπως φαίνεται, η είδηση τελικά προέρχεται από το διάσημο σατιρικό ειδησεογραφικό δίκτυο TheOnion. Το εν λόγω δίκτυο μεταδίδει ειδήσεις με χιούμορ, σατιρίζοντας τα νέα με στόχο την ψυχαγωγία. Έτσι, στην περίπτωση αυτή μετέδωσε πρώτο την πλαστή είδηση πως ο πρώην Πρωθυπουργός δίνει διαλέξεις μπροστά σε πλήθη ακροατών στο Χάρβαρντ, στηριζόμενο στο κωμικοτραγικό της υπόθεσης και ξεγελώντας όλα τα ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία και το αναμετέδωσαν.

Βέβαια οι Έλληνες δεν είμαστε μόνοι ανάμεσα στα θύματα του TheOnion. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν που αναμετέδωσαν παραμονές των αμερικανικών εκλογών σαν αληθινή την είδηση ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα προτιμούσε τον Αχμαντινετζάντ για πρόεδρο των ΗΠΑ αντί του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και το China People's Daily, το επίσημο μέσο του κομμουνιστικού κόμματος της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο αναμετέδωσε την είδηση ότι ο πρόεδρος της Β. Κορέας Kim Jong Un ψηφίστηκε ως ο πιο σέξυ άντρας για το 2012.

Σε επικοινωνία του με το «Κουλούρι» ο κ. Παπανδρέου σχολίασε: «Στην αρχή το πίστεψα και εγώ και μάλιστα πήγα στην γραμματεία για να κανονίσω το πρόγραμμα των ομιλιών μου, γιατί λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπορούσα να βρίσκομαι συνέχεια στις ΗΠΑ. Τότε μου εξήγησαν ποιό ήταν το πραγματικό συμβάν. Πάντως μου φάνηκε πολύ αστείο και ομολογώ γέλασα με την ψυχή μου».

Η αντίδραση των ελληνικών ΜΜΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το φιάσκο που υπέστησαν αναμένεται.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.