Πάει κι αυτό
Overcast
24°C
 

Εξοργισμένη η Τρόικα με τους πανηγυρισμούς της ΔΗΜΑΡ

kouvelΤην φράση «κάποιες φορές πρέπει να στοχεύεις στα αστέρια» επαναλάμβανε χθές συνεχώς σε φίλους και συνεργάτες που έσπευσαν να τον συγχαρούν, ο Φώτης Κουβέλης. Ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου, πίσω από την ΝΔ, δέχεται από το βράδυ της Τετάρτης τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου αλλά κυρίως των απλών πολιτών για την καθοριστική συμβολή του στην αντικατάσταση του προσωρινού Ειδικού Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ από τον μόνιμο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εισπράττεται επίσης από την ΔΕΗ.

Ο αριστερός πυρήνας της «τρικομματικής» αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να περνάει την γραμμή του στην Κυβέρνηση, παρά το μικρό του ποσοστό, κάτι που έχει αρχίσει να ενοχλεί τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά. «Η απόφαση για μετονομασία του Ειδικού Τέλους ήταν κοινή» αρκέστηκε να δηλώσει ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποιανού ήταν η αρχική ιδέα.

Στον αντίποδα, «το όνομα ‘Ενιαίος Φόρος Ακινήτων’ το έχει κατοχυρώσει η ΔΗΜΑΡ από το 2011. Επίσης έχουμε αγοράσει τα αντίστοιχα domain efa.com, efa.gr και efa.net» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Η κατάργηση ή αν θέλετε η ‘μετονομασία’ του ΕΕΤΗΔΕ ήταν προγραμματική δέσμευση μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω» συμπλήρωσε ο νεαρός πολιτικός.

Όταν ρωτήθηκε για την άλλη δέσμευση της ΔΗΜΑΡ, να μην εισπράττεται δηλαδή από την ΔΕΗ ο νέος φόρος, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Ξέρουμε πολύ καλά τί έχουμε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό. Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρός μας θα παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό τρία νέα πιθανά ονόματα για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μαζί με τα αντίστοιχα λογότυπα. Είναι θέμα χρόνου να διευθετηθεί και αυτό το θέμα», ενώ παράλληλα προχώρησε και σε μια επιπλέον αποκάλυψη-σοκ. «Ίσως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι πολίτες θα καταθέτουν Ε9. Είμαστε πολύ κοντά στην μετονομασία του σε Ι10», δήλωσε.

Στους δρόμους της Αθήνας η αλλαγή της ψυχολογίας είναι εμφανής. «Είναι κάτι μικρό αλλά είναι κάτι» μας λέει χαμογελαστή η Κατερίνα που δουλεύει -εκ περιτροπής και part time- σε γνωστό καφέ του κέντρου. «Είναι ωραίο να βλέπεις ότι οι πολιτικοί επιτέλους παλεύουν για το καλό σου» συμπλήρωσε, ενώ μας εκμυστηρεύτηκε πως, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει Μ-Λ ΚΚΕ ή ΚΚΕ(μ-λ) τώρα σκέφτεται σοβαρά την επιλογή ΔΗΜΑΡ. «O κύριος Κουβέλης τηρεί αυτά που λέει, μου αρέσει αυτό», καταλήγει.

Από την πλευρά της, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι τα σχέδια της ΔΗΜΑΡ. Ο ρεπόρτερ του «Κουλουριού» μετέβη στο Χίλτον και συνομίλησε με υψηλόβαθμο στέλεχός της, ρωτώντας αν όντως είναι αντίθετη με τις αλλαγές που προωθεί η ‘μεριά Κουβέλη’. «Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, το καταλαβαίνουμε. Τα λεφτά που θα έδιναν οι φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να μπαίνουν στα ταμεία. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι οι εργατοώρες που θα χαθούν από την μεριά μας για να αλλάξουμε όλα αυτά τα ονόματα φόρων και υπηρεσιών στο ‘Μνημόνιο’ και στις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Γιατί να μας το κάνουν αυτό;»


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.