Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Απελευθέρωση και στον κλάδο του επαγγελματικού συνδικαλισμού

Το «άνοιγμα» του επαγγελματικού συνδικαλισμού αποφασίστηκε χθές, κατά τη συνάντηση Χατζηδάκη-Τρόικας με θέμα τα κλειστά επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε με σαφή στόχο να τονωθεί η οικονομία μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον κλάδο του συνδικαλισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που από σήμερα βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων, καταργείται η υπάρχουσα σχέση μεταξύ επαγγελματιών συνδικαλιστών και των πολιτικών κομμάτων που αυτοί «ανήκουν», και στο εξής θα απαιτείται απλά μια αναγγελία έναρξης. Οι ενδιαφερόμενοι αγωνιστές θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν από μόνοι τους τον οργανισμό που θα υποστηρίζει και θα χρηματοδοτεί τους ίδιους και τις ενέργειές τους, καταργώντας έτσι τους μέχρι πρότινος ισχύοντες κομματικούς δεσμούς που διατηρούσαν τα συνδικαλιστικά όργανα. Υπογραμμίζεται πως η τροποποίηση αυτή ισχύει μόνο για άτομα που έχουν σαν αποκλειστική ασχολία τους το συνδικαλισμό και όχι για άτομα που εργάζονται κανονικά, επιλέγοντας τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες σαν πάρεργο.

Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, αφού έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από την ανακοίνωση κατάργησης της ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου 2012. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση (μισθοδοσία + bonus), καθώς και τη συνταξιοδότηση των συνδικαλιστών, αυτές θα αναλαμβάνονται από τους ανεξάρτητους οργανισμούς που θα υποστηρίζουν τα σωματεία. Οι εν λόγω οργανισμοί δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό, αρκεί να είναι νόμιμα ιδρυθέντες με σχετική δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ.

Παράλληλα με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του κουρέα αλόγων και σκύλων, των προμηθευτών φωταερίου και των ντράμερ.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.