Πάει κι αυτό
Clear sky
23°C
 

Υπερμέγεθες βαρυτικό αντικείμενο εντοπίστηκε κάτω από το κτίριο του ΔΟΑΤΑΠ στην Αγ. Κωνσταντίνου

Πραγματικό σεισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκαλεί η ανακάλυψη υπερμεγέθους βαρυτικού αντικειμένου κάτω από το κτίριο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 54 στην Αθήνα, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από την διεθνή ερευνητική κοινοπραξία VIRGO με έδρα την Πίζα της Ιταλίας.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, όταν δύο θεωρητικοί φυσικοί που εργάζονται για την κοινοπραξία επισκέφθηκαν την χώρα μας για άσχετο λόγο, την γιορτή του καράτε που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες στα Άνω Λιόσια. Μην γνωρίζοντας την πόλη έκλεισαν ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έφθασαν βράδυ και έπεσαν αμέσως για ύπνο.

Το άλλο πρωί ξύπνησαν και έκπληκτοι αντίκρισαν τους βαρυτικούς ανιχνευτές που είχαν μαζί τους να έχουν «τρελαθεί» με μετρήσεις που θα δικαιολογούνταν μόνο αν βρίσκονται κοντά σε μαύρη τρύπα. Αμέσως άρχισαν να ερευνούν την περιοχή και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκαν στο υπόγειο του ΔΟΑΤΑΠ, όπου κατάφεραν να μπουν παριστάνοντας τους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου του Λουγκάνο από το 1991 που αναζητούν την πορεία της αίτησης τους. Εκεί δεν χωρούσε πλέον καμιά αμφιβολία πως είναι μπροστά σε κάτι μεγάλο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το υπερμέγεθες αντικείμενο έχει μάζα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την Ήλιο και προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου στην περιοχή γύρω του. Έτσι για παράδειγμα ο χρόνος στα υπόγεια και τους υπόλοιπους ορόφους του ΔΟΑΤΑΠ μπορεί να κυλάει πολύ πιο γρήγορα απ' ότι στην υπόλοιπη υφήλιο και 1 ώρα εκεί να ισοδυναμεί με 10 χρόνια αλλού.

Σχετική επιστημονική δημοσίευση θα ακολουθήσει στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters» αλλά και στον πίνακα ανακοινώσεων στο κτίριο του ΔΟΑΤΑΠ, στον 1ο όροφο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.