Νυχτώνει σε λίγο
Overcast
18°C
 

Το τσόφλι του αυγού «ασπίδα» για τον οργανισμό

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη χρόνια επιστημονική διαμάχη σχετικά με το πoιό μέρος του αυγού είναι το πολυτιμότερο διατροφικά. Αντίθετα με αυτό που πιστεύει η πλειονότητα του κόσμου, οι ευεργετικές ιδιότητες του αυγού δε βρίσκονται ούτε στον κρόκο ούτε στο ασπράδι. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το τσόφλι του αυγού είναι αυτό που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θρεπτικά και όχι μόνο συστατικά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Kentucky με δημοσίευση τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition for Longevity, το τσόφλι του αυγού περιέχει την πολύτιμη ουσία βρασόλη (ουσία που βρίσκεται στο περίβλημα των περισσότερων ουσιών που είθισται να βράζονται) η οποία προκαλεί ένα φοβερό αίσθημα ισχύος και ευεξίας από τα πρώτα μόλις πέντε λεπτά της κατάπoσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας από τους πρώτους εθελοντές του πειράματος αφού δοκίμασε το τσόφλι του αυγού «νιώθω απίστευτα δυνατός, αδιαπέραστος, σαν να περιβάλλομαι από ένα φυσικό κέλυφος». Η υπέροχη αυτή αίσθηση διαρκεί τουλάχιστον για τρεις ημέρες ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα, η συστηματική κατανάλωση τσοφλιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη μακροζωία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσοφλιού δε σταματούν εκεί. Σπουδαία είναι τα οφέλη και για την οδοντική υγιεινή, αφού το μάσημα του τσοφλιού του αυγού δυναμώνει σημαντικά τα δόντια καθιστώντας τα ανθεκτικά σε οποιοδήποτε μικρόβιο. Νέα τα οποία ηχούν ευχάριστα σε όλους εκτός ίσως από τους οδοντιάτρους οι οποίοι αναμένεται να χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Οι μοναδικές ιδιότητες της βρασόλης έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ipanema οι οποίοι πλέον την αναζητούν και στη σύσταση του κελύφους των σαλιγκαριών, των φυστικιών Αιγίνης και των καρυδιών.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.