Αλκυονίδες να είναι οι μέρες σας
Mainly clear
11°C
 

Φοβερά γλυκούλι το μποζόνιο Higgs, δηλώνουν επιστήμονες του CERN

Καταγοητευμένοι από το σωματίδιο Higgs παρουσιάστηκαν επιστήμονες του κέντρου ερευνών CERN σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο. Το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού», το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο πριν από την πρώτη παρατήρηση του τον περασμένο Ιούλιο, φαίνεται ότι έχει «κλέψει καρδιές» λόγω της καλοσυνάτης συμπεριφοράς του αλλά και της θετικής ενέργειας που εκπέμπει.

«Τα σωματίδια που ανακαλύπταμε στο παρελθόν ήταν αδιάφορα, σχεδόν βαρετά: ό,τι ακριβώς θα περίμενε κανείς από ένα υποατομικό σωματίδιο. Το νέο μποζόνιο όμως είναι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε ο δρ. Χριστόφορος Παπαδήμας, από τους βασικούς ερευνητές του πειράματος. «Μπορώ να πω ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε εδώ είμαστε συνεπαρμένοι, σχεδόν ερωτευμένοι. Δεν είναι μόνο ότι το σωματίδιο Higgs ‘δίνει’ μάζα σε όλα τα υπόλοιπα σωματίδια, είναι δηλαδή απαραίτητο για να εξηγήσουμε τα πάντα γύρω μας. Ο τρόπος που κινείται μέσα στον επιταχυντή, όλο χάρη, οι ακτίδες ενέργειας που εκπέμπει όταν συγκρούεται με άλλα σωματίδια, το πώς ‘παιχνιδίζει’ με το φως, είναι κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Είναι καταπληκτικό» συνέχισε ο δρ. Παπαδήμας, φανερά ενθουσιασμένος, προτού αποκαλύψει ότι αυτός και οι συνεργάτες του πηγαίνουν στο εργαστήριο ακόμα και στη μέση της νύχτας προκειμένου να «ρίξουν» έστω μια ματιά στο σαγηνευτικό μποζόνιο.

Οι εντυπώσεις των επιστημόνων έχουν προκαλέσει κύμα θετικών σχολίων στο διαδίκτυο, αλλά και ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, η οποία σύσσωμη καλωσορίζει την εξέλιξη. Ο ίδιος ο βρετανός φυσικός Peter Higgs, ο οποίος είχε προβλέψει πρώτος την ύπαρξη του σωματιδίου-Θεού, σχολίασε στο twitter: «Είμαι περήφανος. Αρχικά για την ανακάλυψη του σωματιδίου, αλλά και το ότι είναι τόσο καλοσυνάτο και αγαπητό, αυτό με κάνει να νιώθω χαρούμενος», συμπληρώνοντας «νομίζω ότι αξίζει όλη την προσοχή που του έχει δοθεί από τα διεθνή media, έστω κι αν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν και γράφουν άλλα αντί άλλων».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.