Πάει κι αυτό
Overcast
24°C
 

4+1 επαγγέλματα που θα χαθούν λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

Θα μπορούσε ένα ρομπότ να πάρει τη δουλειά σας; Ίσως όχι τη δική σας, αλλά θα χαρείτε πολύ να μάθετε πως οι δουλειές πολλών γνωστών, συγγενών ή γειτόνων σας κινδυνεύουν ανεπιστρεπτί να χαθούν μιας και τη θέση τους θα πάρει αργά ή γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη.

Η μελέτη στη Βρετανία διαπίστωσε ότι ενώ οι χειροκίνητες και επαναλαμβανόμενες εργασίες ήταν εύκολο να αντικατασταθούν με ρομπότ, οι γιατροί και οι δάσκαλοι ήταν ασφαλείς «προς το παρόν». Οι... χειροκίνητες και επαναλαμβανόμενες, όπως μεταφράζουμε από το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνει περαιτέρω η έκθεση, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν από την αυτοματοποίηση. Και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομερό, λέει ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας του βιβλίου Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι εξής πέντε:

1) Γιατρός: Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να συνιστά σε όλους καλύτερη διατροφή και περισσότερη άσκηση. Στο μέλλον, αν και δεν είναι πιθανό να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου ο ρόλος του γιατρού, ο συμμαθητής σας που μπήκε στην ιατρική και πάντα ζηλεύατε, θα καταλήξει να είναι ένας ΙΤ.

2) Υπάλληλοι λογιστών, τήρησης βιβλίων και μισθοδοσίας: Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να καταφέρει να γράφει εξ ολοκλήρου με κεφαλαία γράμματα, τρίζουν οι καρέκλες των επαγγελματιών του χώρου.

3) Ταριχευτής: Με την τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί πανεύκολα να φτιάχνει εικόνες του τύπου «Μια μικρή αλεπού σε μια γωνιά του σαλονιού μου να με κοιτάζει κατάματα με τα κρύα πλαστικά λαμπερά μάτια της», η ανάγκη για ταριχευτές έχει πλέον ξεπεραστεί.

4) Ίνφλουενσερ: Το μόνο επάγγελμα που ίσως να του αξίζει να αντικατασταθεί από ρομπότ, και ο κλάδος που δεν θα λείψει σε κανέναν.

5) Υπάλληλος διοδίων: Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά η ζεστή φωνή ενός χαμογελαστού ανθρώπου να σας εύχεται καλό ταξίδι ή καλό δρόμο που τόσο σας αρέσει, δεν εκτιμάται από κανέναν άλλον.  Και όμως, η δουλειά που πιστεύατε ότι ποτέ θα μπορούσε ποτέ να αντικατασταθεί από την ψυχρή φωνή και το ψυχρό μεταλλικό χέρι ενός ρομπότ φαίνεται πως πνέει τα λοίσθια καθώς η Boston Dynamics παρουσίασε ρομπότ που έριξε κατά λάθος κέρματα στο οδόστρωμα και τα μάζεψε μετά το τέλος της 76ωρης βάρδιάς του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.