Ιουλιανά
Clear sky
29°C
 

43χρονος μεταλλειολόγος ανακαλύφθηκε σε υπόγειες σήραγγες του ΕΜΠ

Το κλίμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι πανηγυρικό, αφού μετά από είκοσι χρόνια απουσίας βρέθηκε ο φοιτητής Απόστολος Γρηγορίου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί την άνοιξη του 2003 μετά από διάλεξη του μαθήματος «Υπόγεια Νερά και Τεχνικά Έργα».

Το συγκεκριμένο μάθημα εισαγωγής σε έννοιες σχετικές με τα υδρογεωλογικά συστήματα και ειδικότερα την κατανόηση της ροής του υπόγειου νερού προς τα έργα υδροληψίας και τον έλεγχο του υπόγειου νερού σε τεχνικά έργα, ήταν τόσο συναρπαστικό που ο 23χρονος τότε τελειόφοιτος αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να αποσυρθεί σε αυτοσχέδιες υπόγειες σήραγγες προκειμένου να μελετήσει «σε βάθος» τις υδραυλικές συνθήκες του υδρογεωλογικού φυσικού συστήματος και την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων κατά την κατασκευή και λειτουργία τεχνικών έργων.

Ο 43χρονος πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνος του, ενώ έβγαινε από τις σήραγγες μόνο τις νύχτες για να τρώει αποφάγια του εστιατορίου του ΕΜΠ και για να τρυπώνει στη βιβλιοθήκη και να κλέβει απαραίτητα βιβλία. Έφτιαξε δίκτυο 23 σηράγγων που φτάνουν από το νεκροταφείο Ζωγράφου μέχρι του Παπάγου και από το άλσος Καισαριανής μέχρι το Γουδί.

Επιπλέον, με τα μέταλλα του υπεδάφους του ΕΜΠ κατάφερε να φτιάξει διάφορα είδη «σπιτιού» όπως μπρούτζινα ποτήρια και ασημένια κηροπήγια. Το αγαπημένο του αντικείμενο όμως δεν ήταν άλλο από ένα σκουλαρίκι από Γάλλιο, το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα από αυτό το σπάνιο, μαλακό, εύτηκτο, εύθρυπτο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αργυρόλευκο μέταλλο με τη χαρακτηριστική στιλπνή μεταλλική λάμψη.

Ο 43χρονος και οι στοές βρέθηκαν από φοιτήτρια-τοπογράφο που τοποθέτησε θεοδόλιχο σε είσοδο σήραγγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον 43χρονο θα αποδοθεί τιμητικά διδακτορικό και το χρυσό κλειδί της πύλης Κοκκινοπούλου. Το «Κουλούρι» θα σας κρατήσει ανήμερους για τις εξελίξεις.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.