Καλό χειμώνα
Mostly sunny
28°C
 

Δυο εκατοστά το χρόνο βυθίζεται η Βόρεια Πελοπόννησος εξαιτίας του βάρους των πινακίδων στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών

διοδιαΤεράστιος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εθνική οδός Κορίνθου- Πατρών, με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων να δηλώνει ανοιχτά την ανησυχία του ύστερα από όσα αποκάλυψε στην πτυχιακή του εργασία νεαρός φοιτητής.

Συγκεκριμένα,  η εργασία του τελειόφοιτου φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Τρικάλων, Χαρίλαου Πανταγιά, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Βόρεια Πελοπόννησος βυθίζεται 2 εκατοστά το χρόνο λόγω της επιπρόσθετης φόρτισης της ακτής από το βάρος των πινακίδων σημάνσεως. «Τμήματα της παλαιάς παραλιακής εθνικής οδού έχουν ήδη βυθιστεί στον Κορινθιακό κόλπο» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα του νεαρού. Σε άλλο σημείο της εργασίας μάλιστα σημειώνεται πως αν πωλούνταν όλες οι πινακίδες σήμανσης μαζί με τους κώνους «θα εξοικονομούνταν τόσα χρήματα ώστε να φτιαχτεί η οδός από την αρχή μαζί με τις σιδηροδρομικές γραμμές».

Το Υπουργείο, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε στα μέσα από την εν λόγω εργασία, έσπευσε να διαψεύσει τα συμπεράσματα της έρευνας. «Αυτά είναι αστειότητες. Το να υποστηρίζεις πως θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πινακίδες και η σήμανση από την Ολυμπία Οδό για οικονομικούς λόγους, είναι σα να προτρέπεις τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να γκρεμίσει το Λευκό Πύργο για να τον κάνει καφετέρια. Η σήμανση είναι πλέον μέρος της ζωής των ταξιδιωτών και των εκδρομέων οι οποίοι έχουν δείξει εδώ και χρόνια την έμπρακτη συμπαράστασή τους, με το να πληρώνουν τα διόδιά τους. Άλλωστε τι είναι δυο εκατοστά το χρόνο, μέχρι να βυθιστεί εντελώς δεν θα ζει κανένας μας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε έναν από τους ασφαλέστερους και γνωστότερους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης στο βωμό της οικονομίας και του εντυπωσιασμού. Εξάλλου μην ξεχνάτε, η όχληση είναι μόνιμη, το έργο προσωρινό. Ή κάτι τέτοιο».

Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου τόνιζαν πως παρά την υπερβολική ποσότητα των πινακίδων και το υπερβολικό κόστος που επιφέρει η συντήρηση τους δεν πρόκειται να γίνει καμμία προσπάθεια αφαίρεσης τους.  «Το κόστος για το βάψιμο και την επισκευή της σήμανσης αντικειμενικά είναι τεράστιο και δεν σας κρύβω πως υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία ενός επιπλέον σταθμού διοδίων, από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούνται έργα συντήρησης των πινακίδων και των οδοσημάνσεων», αποκάλυψε πηγή αποκλειστικά στο «Κουλούρι», ενώ σε ερώτηση μας για το αν πιστεύει πως ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αυτοκινητόδρομος, αρκέστηκε να απαντήσει οργισμένα: «Στην καρδιά των Ελλήνων, είναι».

Το «Κουλούρι», στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προσπάθησε επίμονα να επικοινωνήσει τόσο με τους υπεύθυνους της Ολυμπίας οδού όσο και με αυτούς της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας, αλλά δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κανέναν αφού όπως πληροφορηθήκαμε, όλοι ήταν απασχολημένοι σε τριπλές βάρδιες και εργάζονταν νυχθημερόν στα έργα που ξαναξεκίνησαν πρόσφατα, μετά από προσωπική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.