Αφρικανικά πόνι
Clear sky
30°C
 

Παραδοσιακό ψημένο Άπερολ, το νέο ποτό των Κυκλάδων: Δείτε τη Συνταγή

Όσο κρυώνει ο καιρός, τόσο οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τα κρύα ποτά, όπως την μπύρα και επιλέγουν πιο παραδοσιακά και δυνατά ποτά.

Όπως παραδείγματος χάριν το ψημένο Άπερολ: το παραδοσιακό ποτό της Τήνου που το τελευταίο καλοκαίρι σάρωσε όλες τις Κυκλάδες.

Το Άπερολ έχει ιταλική καταγωγή, αλλά η ψημένη εκδοχή του παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τυχία στη Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν το ιταλικό ποτό βρέθηκε σε μπρίκι Τηνιακού εμπόρου το 1957 μαζί με διάφορα μυρωδικά. Από τότε φτιάχνεται παραδοσιακά στην Τήνο και προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.

Το ψημένο Άπερολ είναι ενδιαφέρον, μέσα από την αρωματική αψάδα και τη σιροπιαστή γλύκα που αφήνει στον ουρανίσκο οδηγεί γρήγορα στο αναψοκοκκίνισμα και την ευθυμία. Το οινόπνευμα πολλαπλασιάζει την επίδρασή του καθώς συνδυάζεται με άφθονη γλυκόζη.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο μπαρ Κυκλάδων, το ψημένο Άπερολ για το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο δημοφιλές ποτό, τερματίζοντας μπροστά και από το Νεγκρόνι του 2021 αλλά και μπροστά από κλασικά καλοκαιρινά ποτά όπως το Καλιμότσο ή το Μοχίτο.

Η συνταγή που εξασφάλισε το «Κουλούρι» αποκλειστικά για τους αναγνώστες του

Βάζουμε το Άπερολ, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτήρι νερό, γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και φλούδες κανέλα και τα βράζουμε για αρκετή ώρα.

Σουρώνουμε τα μυρωδικά και το προσθέτουμε στο Άπερολ αφήνοντας να πάρει μία βράση. Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει, το βάζουμε σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζουμε λίγη κανέλα σε φλούδα. Καλή σας απόλαυση.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.