Ιουλιανά
Clear sky
28°C
 

Σε λουτρό αίματος κατέληξε τραγικά το πρώτο εκτροφείο χταποδιών στην Ισπανία

7 νεκροί, όλοι οι υπάλληλοι της νυχτερινής βάρδιας της Nueva Pescanova, είναι ο τραγικός απολογισμός της πρώτης προσπάθειας εκτροφής χταποδιών κατά το παράδειγμα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ισπανία.

Το αποκρουστικό θέαμα των νεκρών συναδέλφων τους μέσα σε λίμνη αίματος αντίκρισαν κατά την άφιξή τους οι πρωινοί εργαζόμενοι της εταιρείας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή, αλλά οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για αίματα παντού, ενώ όλοι οι νεκροί έφεραν σημάδια στραγγαλισμού από χταπόδια, ενώ τα άψυχα σώματά τους βρέθηκαν μπλε.

Φήμες μιλάνε για βασανισμό των θυμάτων, με περίπου τρεις να έχουν χαραγμένα παράξενα σύμβολα στο δέρμα τους. Τα περίπου 30 χταπόδια που εκτρέφονταν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας φαίνεται πως έχουν δραπετεύσει στη θάλασσα, ενώ δεν αποκλείεται και μερικά να μην πρόλαβαν και να κρύβονται ακόμα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας καμουφλαρισμένα.

«Τα χταπόδια είναι εξαιρετικά έξυπνα, εξαιρετικά περίεργα, και εξαιρετικά επικίνδυνα. Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν είναι ευτυχή σε συνθήκες αιχμαλωσίας» δήλωσε ο Ραούλ Γκαρσία της ισπανικής WWF. «Μια εξέγερση των πανέξυπνων αυτών ασπόνδυλων δε θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση».

Προηγούμενες προσπάθειες εκτροφής χταποδιών κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία, καθώς τα χταπόδια είναι μοναχικά πλάσματα και ο συνωστισμός οδηγεί σε μεγάλη επιθετικότητα, δημιουργία συμμοριών, κανιβαλισμό και αυτοακρωτηριασμό.

Κανείς από την Nueva Pescanova δεν περίμενε ένα τέτοιο - μοιραίο για μερικούς - αποτέλεσμα, και μέχρι σήμερα η εταιρεία διαβεβαίωνε πως ότι η προσεκτική ρύθμιση των συνθηκών επέτρεψε την εκτροφή πέντε γενεών χωρίς περιστατικά κανιβαλισμού ή δολοφονιών.

«Πιστεύω ότι τα χταπόδια "ιχθυοτροφείου" δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανταγωνιστούν τα χταπόδια της Γαλικίας» δήλωσε ο Κλαούντιο Γκαντάρα, σερβιτόρος εστιατορίου στη Μαδρίτη που ειδικεύεται στο «πούλπο α λα γκαλέγκα» - ψητό χταπόδι με βραστές πατάτες και πάπρικα.

«Θα είναι σαν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας: η ποιότητα δεν είναι ποτέ η ίδια. Οι συνθήκες αιχμαλωσίας δημιουργούν χταπόδια-killer όταν δεν μπορούν να ζήσουν τις χαρές της θάλασσας».

Το «Κουλούρι» θα σας κρατήσει ενήμερους για οποιαδήποτε εξέλιξη.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.