Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Τεράστιος είναι ο αριθμός των αλλοδαπών σκύλων στη χώρα μας, δείχνει νέα έρευνα

bad dogΦως σε μια σκοτεινή και μυστήρια υπόθεση που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους ιδιοκτήτες σκύλων στην χώρα μας έρχεται να ρίξει νέα έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Κυνολογίας Κορίνθου (ΙΚΚ).

Το στοιχείο που κινητοποίησε τους ερευνητές του ΙΚΚ ήταν η όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια εμφάνιση έντονων φαινομένων ανυπακοής διαφόρων οικόσιτων ζώων, κυρίως σκύλων αλλά και τρωκτικών, κουνελιών ή παπαγάλων. Τα σημάδια ανυπάκουης συμπεριφοράς φανερώνονταν εκ πρώτης όψεως ως αδιαφορία για τις εντολές του ιδιοκτήτη και μη ένθερμη αποδοχή θετικών σχολίων όπως «μπράβο, καλό σκυλί» καθώς και μαλώματος όπως «κακό σκυλί» ή τα πολύ διαδεδομένα «άστο» και «μη!», όμως σε ακραίες περιπτώσεις έφθαναν μέχρι και σε ζημιές, σωματικές βλάβες, ακόμη και απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη σε βάση πάνω από 2000 νοικοκυριών ανά την επικράτεια, προκαλούν δέος και αποστροφή. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του προγράμματος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς «δεν πιστεύαμε τα μάτια μας. Δώθηκε επιτέλους μια επιστημονική εξήγηση σε αυτό το πολυσχιδές και ακατανόητο φαινόμενο».

«Η έρευνα έδειξε ότι τα ζώα δεν έδειχναν ανυπακοή στις εντολές των ιδιοκτητών, απλώς δεν τις καταλάβαιναν καθόλου» σημειώνει ο κ. Μυλωνάς. «Ο λόγος; Τα ζώα δεν καταλάβαιναν λέξη Ελληνικών!»

Όπως αποκαλύπτεται, οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες που αγόραζαν κουτάβια, χάμστερ και χαριτωμένα κουνελάκια από μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων pet shop, στην πραγματικότητα λάμβαναν εν αγνοία τους ζώα εισαγόμενα από ξένες χώρες, κυρίως από την  Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Κύπρο και την Τουρκία. «Στην όψη η διαφορά με τα ελληνικά ζώα δεν ήταν εμφανής, όμως το πρόβλημα της επικοινωνίας σε μια ξένη γλώσσα ήταν κάτι που σε βάθος χρόνου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο» δηλώνει στο «Κουλούρι» ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τρόπος τα κατοικίδια να μάθουν κάποια γλώσσα πέραν της μητρικής τους.

Οι ιδιοκτήτες των αλλοδαπών κατοικιδίων έχουν υποβάλει μήνυση με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Καταναλωτών και οι πρώτες κινήσεις της Δικαιοσύνης για την ποινική δίωξη των μετόχων της αλυσίδας έχουν πάρει το δρόμο τους.

Πάντως, ο πρόεδρος των αλλοδαπών σκύλων Ελλάδος, Ρόκυ (Ριχάρδος) Χαριλάου, γαλλικό τεριέ, τονίζει πως το θέμα απαιτεί ψυχραιμία και πως δεν πρέπει τα θύματα της υπόθεσης, τα κατοικίδια δηλαδή, να τιμωρηθούν με ξεριζωμό για κάτι το οποίο δεν έκαναν, παρομοιάζοντάς τα λεγόμενα για απέλαση με προσπάθειες αποποίησης ευθυνών τύπου «δεν ήμουν εγώ - μάλλον ο σκύλος θα το έκανε».

Από το πολιτικό σκηνικό, για την υπόθεση λόγο έχει κάνει μόνο η παράταξη της Χρυσής Αυγής, η οποία ισχυρίζεται πως τα σκυλιά δεν έχουν νόμιμες άδειες παραμονής στη χώρα και υποστηρίζει την απέλαση τους. «Όλα τα σκυλιά που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της είναι καθαρόαιμοι Έλληνες, με χαρτιά» διευκρίνισε σε δημοσιογράφους εκρόσωπος της οργάνωσης.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.