Χριστούγεννα σε τρεις μήνες
Partly cloudy
31°C
 

Από κλητήρας... εναερίτης!

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η καθημερινότητα του νέου καθαριστή των παραθύρων του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιάκωβου Γαλέτου. Ο Ιάκωβος, 28 ετών, δούλευε μέχρι σήμερα ως θυρωρός στο πρωτόκολλο της Δ' Εφορίας Χαλανδρίου και είναι ένας από τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που πήραν υποχρεωτική μετάταξη σε άλλο τομέα του Δημοσίου λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών.

«Ζω ένα δράμα» μας εκμυστηρεύεται ο Ιάκωβος φανερά ταραγμένος. «Με πήραν από τη δουλειά μου στο πρωτόκολλο χωρίς να με ρωτήσουν και με μετέφεραν σε άλλο πόστο. Στην αρχή δεν ήξερα που θα με πάνε. Όταν έμαθα πως η μετάταξη μου ήταν για την ΤτΕ χάρηκα πολύ. Πίστεψα πως θα μάθω  πολλά για τα οικονομικά θέματα στα οποία είχα κλίση από παιδάκι και ότι θα βρίσκομαι σε κάποιο καλό πόστο. Μόλις έφτασα όμως άρχισε ο εφιάλτης. Με ενημέρωσαν πως θα εργάζομαι  ως καθαριστής των παραθύρων της τράπεζας και ότι η δουλειά γίνεται με γερανό από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου. Εγώ όμως έχω σοβαρό πρόβλημα υψοφοβίας! Κάθε μέρα με το που ανεβαίνω στο γερανό λιποθυμώ. Κλαίγοντας με λυγμούς κάθε μέρα τους παρακαλάω να με μεταφέρουν σε άλλο πόστο και να μη με βάλουν να το κάνω, αλλά μάταια».

Η απίθανη ιστορία του Ιάκωβου δεν είναι μοναδική, αφού πολλές από τις μετατάξεις γίνονται με τρόπο εντελώς τυχαίο και χωρίς καμία αξιολόγηση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εκτός από την δυσαρέσκεια των πληγωμένων δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργούνται και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών λόγω της ακαταλληλότητας πολλών υπαλλήλων να ασκήσουν τα νέα τους καθήκοντα.  Ο υπεύθυνος καθαριότητας του κτιρίου της τράπεζας Βαγγέλης Μιλκής δήλωσε χαρακτηριστικά δείχνοντας το βρώμικο κτίριο «Δεν τα βλέπετε; Τα μαύρα του τα χάλια έχει. Ο Ιάκωβος λιποθυμάει και δεν προλαβαίνει να καθαρίσει πάνω από 1-2 ορόφους με αποτέλεσμα ο 5ος να έχει πιάσει μάκα. Τώρα που έρχονται μάλιστα και βροχές φοβόμαστε για τα χειρότερα. »

«Καλώ τους αρμόδιους φορείς, την Πολιτεία και τον Υπουργό να βάλει ένα τέλος στο δράμα που ζω. Σας παρακαλώ. Δεν αντέχω άλλο! Βάλτε ένα τέλος στην ταλαιπωρία μου», μας λέει ο Ιάκωβος ζητώντας να μπει ένα τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία που βιώνει.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.