Ιουλιανά
Partly cloudy
37°C
 

Ηλεκτρονικά τσιγάρα μοιράζει στα σχολεία το Yπουργείο Υγείας

Ecig-ecigareta

Ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μοιράσει στα λύκεια το Yπουργείο Υγείας, στα πλαίσια μεγάλης εκστρατείας ενάντια του καπνίσματος, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκστρατεία θα αφορά τα σχολεία όλης της χώρας ενώ θα εκπονηθεί σε συνεργασία με εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων και υπό τη συνεπίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση των εφήβων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου αλλά και πώς αυτές μπορούν να αποφευχθούν. Η ιδέα προήλθε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας με στελέχη εταιρειών που προμηθεύουν στην αγορά τα γνωστά ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία όπως τονίζουν αποτελούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά υποκατάστατα της νικοτίνης.

«Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά των εφήβων καπνιστών. Ένας από τους λόγους της αύξησης είναι βεβαίως η κρίση που έχει πλήξει την κοινωνία μας, όμως το βασικότερο κίνητρο είναι διαχρονικά η αίσθηση 'μαγκιάς' που δημιουργεί το κάπνισμα στους εφήβους» παρατήρησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σε δηλώσεις του.

«Ο στόχος είναι να κάνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο 'κουλ' στα μάτια των μαθητών, ενημερώνοντας τους παράλληλα για το κακό που η πίσσα και η νικοτίνη προκαλούν στον οργανισμό» συμπλήρωσε ενώ πατούσε το κουμπί για να εισπνεύσει τον ακίνδυνο ατμό του ηλεκτρονικού του τσιγάρου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ομιλίες, εκδηλώσεις και προβολές ταινιών που ως κύριο θέμα τους θα έχουν την ευαισθητοποίηση των εφήβων για τον αντίκτυπο που έχει το τσιγάρο στον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα, στην προσπάθεια να προωθηθεί η εικόνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του συμβατικού, η χρήση του θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το εάν καπνίζουν μέχρι τώρα ή όχι.

Πάγκοι με ενημερωτικό υλικό πρόκειται να στηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα έξω από όλα σχεδόν τα σχολεία της επικράτειας, ενώ οι μαθητές αναμένεται να εφοδιαστούν με ατομικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανταλλακτικές αμπούλες και άλλα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τσίχλες και αυτοκόλλητα, μαζί με την δεύτερη διανομή βιβλίων που θα λάβει χώρα τις πρώτες ημέρες του ερχόμενου έτους.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, το κάπνισμα ηλεκτρονικών υποκατάστατων θα επιτρέπεται σε όλους τους χώρους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη, συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξουν οδηγίες προς τους καθηγητές να καπνίζουν το ακίνδυνο τσιγάρο διαρκώς, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια, αν και στο σημείο αυτό υπάρχουν ενστάσεις από εκείνους που υποστηρίζουν πως οτιδήποτε κάνουν οι καθηγητές χάνει αυτόματα τη γοητεία του στα μάτια των μαθητών.

Τέλος, δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν οι φήμες που ήθελαν το μάθημα της γυμναστικής να μετατρέπεται σε ώρα υποχρεωτικής χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν την απαραίτητη εξοικείωση με τη νέα αυτή συσκευή.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.