Πάει κι αυτό
Overcast
24°C
 

Σε λαϊκό προσκύνημα στον ιαπωνικό κήπο στο Παγκράτι την Κυριακή η Παναγιά η γκέισα

Στον πρώτο ιαπωνικό κήπο της Αθήνας που βρίσκεται στο πάρκο Νηρηίδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, θα βρεθεί την Κυριακή η εικόνα  της Παναγιάς της γκέισας.

Στην εικόνα, η μητέρα του Θεού φοράει ένα παραδοσιακό «κιμονό», κοσόντε, ένα ρούχο που φοριόταν στην Ιαπωνία ως καθημερινό φόρεμα, μέχρι και το 1860. Θεωρείται δε, πρόδρομος του κιμονό. Τα δε «ume», που εικονίζονται πάνω στο κοσόντε, είναι άνθη δαμασκηνιάς, και αναφέρονται στην ιαπωνική κουλτούρα ως «το λουλούδι της ειρήνης».

Αποτελούν ακόμη μια αλληγορία για το θάρρος και το απτόητο πνεύμα, και ως τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν στο χιόνι του χειμώνα, είναι ο προάγγελος της επερχόμενης Άνοιξης. Κάτι που ταιριάζει με το νόημα της «έλευσης του Ιησού», κατά τη χριστιανική θρησκεία.

Οι πιστοί, θα πρέπει να φοράνε κιμονό και παραδοσιακές ιαπωνικές παντόφλες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κοινωνήσουν πίνοντας σάκε και τρώγοντας σούσι. Το «παρών» θα δώσει και ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος και θα προχωρήσει σε ένα συμβολικό χαρακίρι με έναν σταυρό, «παντρεύοντας» τους δύο πολιτισμούς.

Μείνετε συντονισμένοι για οτιδήποτε νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.