Σαρακοστή κοντή γιορτή
Mainly clear
21°C
 

Αδυνατίζει τελικά το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτες ειδικών

smokingΟι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η αποχή από το κάπνισμα στο ανθρώπινο βάρος είναι γνωστές τοις πάσι.  Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν επιχειρήσει να κόψουν το κάπνισμα ωστόσο έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άμεση αύξηση του βάρους τους, γεγονός το οποίο έχει αποτρέψει πολλούς ανθρώπους απ’ το να μπουν στην διαδικασία να κόψουν την βλαβερή αυτή συνήθεια. Μάλιστα πολλοί επώνυμοι αθλητές συνέχιζαν «καταναγκαστικά» το ευκαιριακό κάπνισμα υπό το φόβο του μην πάρουν παραπανίσια κιλά λόγω της αλλαγής του μεταβολισμού τους.

Ειδικοί επιστήμονες, στην προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή την αλλαγή στο σώμα ενός ανθρώπου που κόβει το κάπνισμα, ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που αναμένεται να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Συγκεκριμένα,  Φλαμανδοί ερευνητές διαπίστωσαν έπειτα από εκτεταμένα πειράματα σε Αυστραλοπίθηκους, πως ο λόγος που παχαίνουν οι άνθρωποι όταν κόβουν το κάπνισμα, είναι επειδή το κάπνισμα στην πραγματικότητα αδυνατίζει.

Τρεις στους δέκα Αυστραλοπίθηκους που πήραν μέρος στο πείραμα τρέφονταν με μισή κονσέρβα Φρίσκις την ημέρα χωρίς να καπνίζουν. Άλλοι τρεις τρέφονταν με μισή κονσέρβα Φρίσκις της ημέρα και κάπνιζαν ένα πακέτο σιγαρέτα σλιμ 0,01/0.2 νικοτίνη/πίσσα και άλλοι τρεις τρέφονταν με μισή κονσέρβα Φρίσκις ενώ κάπνιζαν ένα πακέτο ΣΑΝΤΕ άφιλτρα. Τέλος ένας Αυστραλοπίθηκος δεν έτρωγε καθόλου και κάπνιζε 3 πακέτα Mάλμπορο μαλακό, ενώ κατανάλωνε τρεις με τέσσερις φραπέδες την ημέρα.

Μετά από ένα μήνα οι πρώτοι Αυστραλοπίθηκοι είχαν πάρει 2 κιλά. Οι δεύτεροι Αυστραλοπίθηκοι (που κάπνιζαν τα σλιμ) είχαν χάσει 1 κιλό, οι τρίτοι Αυστραλοπίθηκοι (που έκαναν τα ΣΑΝΤΕ άφιλτρα) είχαν χάσει 3 κιλά, ενώ ο τελευταίος Αυστραλοπίθηκος δυστυχώς απεβίωσε από ασιτία. Φήμες μάλιστα λένε πως πριν αποβιώσει είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά Έλληνα φοιτητή και ξενυχτούσε διαβάζοντας για την εξεταστική.

monkey-smokingΚατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα των πειραμάτων, οι πρώτοι Αυστραλοπίθηκοι άρχισαν το κάπνισμα (με το ζόρι όπως όλοι) ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι το έκοψαν βίαια και άρχισαν τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις παστίλιες για τον πόνο των άλλων. Μετά από ακόμα ένα μήνα, οι πρώτοι Αυστραλοπίθηκοι έχασαν τέσσερα κιλά, οι δεύτεροι (με τα σλιμ) πήραν δύο κιλά και οι τρίτοι (με τα ΣΑΝΤΕ άφιλτρα) πήραν 6 κιλά, είχαν προβλήματα αϋπνίας, αδυνατούσαν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και μιλούσαν με την προφορά του Χαβιέ Μπαρδέμ.

Ο Δρ. Γεράρδος Μερκάτωρ,  διάσημος Φλαμανδός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Vrije, στο Βέλγιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις τελικές παρατηρήσεις του, αν κάθε άνθρωπος αύξανε κατά ένα πακέτο το όριο καπνίσματός του, θα έχανε τέσσερα με πέντε κιλά το μήνα, αφού η νικοτίνη, περιέχει μια σειρά ανενεργών διαλυτών που όταν έρχονται σε επαφή με τους ηλεκτρολύτες καλίου και νατρίου που περιέχει το σάλιο, ενεργοποιείται και δρα ως ισχυρό λιποδιαλυτικό. Τα πρώτα πειράματα σε εθελοντές παχύσαρκους έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται στα ευρωπαϊκά λόμπι του Βελγίου. Όπως είναι φυσικό τα αποτελέσματα των ερευνών αποσιωπούνται από τους αθλητικούς και ιατρικούς κύκλους, καθώς ένας μεγάλος κλάδος γυμναστών, αθλητιάτρων, προπονητών και διαιτολόγων κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αν αποδειχθεί πως το κάπνισμα όντως ελαττώνει το βάρος ενός μέσου ανθρώπου κατά τρία με τέσσερα κιλά το μήνα, με την αύξηση κατά μόλις ενός πακέτου την ημέρα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η ιατρική κοινότητα σπεύδει να θεσπίσει το ανώτατο όριο καπνίσματος ημερησίως σε τρία πακέτα, για τυχόν απερίσκεπτους που αποφασίσουν να καπνίσουν τέσσερα με πέντε ή ακόμη και έξι πακέτα τσιγάρα την ημέρα με σκοπό την μαζική απώλεια λίπους. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως εκείνο το τσιγαράκι μετά το φαγητό που έμοιαζε να ταιριάζει τόσο στην περίσταση, τελικά δρα ευεργετικά για τον οργανισμό, διασπώντας τροφές όπως τα μπριζολάκια και οι γαρδούμπες, οι οποίες και είχαν καταναλωθεί προηγουμένως.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.