Σαρακοστή κοντή γιορτή
Overcast
18°C
 

Σε 40 δευτερόλεπτα φεύγουν οι περισσότερες βιταμίνες από φρεσκοστυμμένο χυμό, σύμφωνα με τις ίδιες

Την απάντηση στο πόσο είναι το χρονικό διάστημα από το στύψιμο ενός φυσικού χυμού έως ότου φύγουν οι βιταμίνες του και πάει χαμένος, έδωσε έρευνα του πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης σε συνεργασία με το ερευνητικό ίδρυμα «Τόμας Μπέρνχαρντ» της Βιέννης.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μίλησαν με πάνω από 4000 βιταμίνες και έμαθαν πολλά για τη συμπεριφορά και τις συνήθειες τους, τόσο όταν βρίσκονται ενός του φρούτου αλλά και μετά το στύψιμο, στο μικρό χρονικό περιθώριο που τους δίνεται προκειμένου να κατακτήσουν την ελευθερία τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, υπολογίστηκε πως το 95% των βιταμινών συνήθως αποχωρεί μέσα σε 40 δευτερόλεπτα.

«Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν ένα φρεσκοστυμμένο χυμό αμέσως, μάλιστα το υπενθυμίζουν και ο ένας στον άλλο αν το ξεχάσουν. Έτσι μειώνονται ασφαλώς οι πιθανότητες απόδρασης, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα: αν κινηθούμε γρήγορα μπορούμε να πηδήξουμε έξω από το ποτήρι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να κερδίσουμε μια ελεύθερη ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά ελεύθερη βιταμίνη C που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρουν να πλησιάσουν από τόσο κοντά τις βιταμίνες, χημικές ενώσεις φημισμένες για τη μυστικοπάθεια και την ακαταδεξιά τους. Στο παρελθόν η μοναδική φορά που είχαν φτάσει κοντά ήταν τον Σεπτέμβριο του 1964, στο Μοντεβιδέο, όταν κάποιες βιταμίνες είχαν κοντοσταθεί έξω από ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι - μήλο - ρόδι.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα επανέλθει για οτιδήποτε νεότερο, ενώ στο εξής θα περιμένει 1 λεπτό προτού πιει τον χυμό του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.