Ιδανική μέρα για πλασοκουντεπιέ
Mostly cloudy
13°C
 

Σπείρα παρανοϊκών σπάταλων χρησιμοποιούσε μάσκες FFP2 αντί για φίλτρα καφέ

Τις πύλες των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων πέρασαν σήμερα τα πρωί τα 4 μέλη της σπείρας παρανοϊκών σπάταλων που χρησιμοποιούσαν μάσκες FFP2 αντί για φίλτρα γαλλικού καφέ, δημιουργώντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των μασκών εν καιρώ πανδημίας.

Οι δράστες, 35, 33, 32 και 30 ετών, προμηθεύονταν τις πιστοποιημένες μάσκες σε τιμές χονδρικής και αντί να τις διαθέτουν στην αγορά ως προϊόν πρώτης ανάγκης για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού, τις χρησιμοποιούσαν ως φίλτρο για εκχύλιση λεπτοκομμένου, αρωματικού καφέ Arabica. «Με ένα απλό πλαστικό σκεύος σαν χωνί η μάσκα FFP2 στερεώνεται πάνω από κανάτα ή κούπα και δίνει άριστο γευστικό αποτέλεσμα διατηρώντας όλα τα αρώματα του καφέ», δήλωσε μέλος της σπείρας προσερχόμενο στον ανακριτή.

«Αντίστοιχη συσκευή είναι το chemex, μια κανάτα που μοιάζει με κλεψύδρα και επίσης απαιτεί φίλτρο εξαιρετικής ποιότητας με υψηλό βαθμό απορρόφησης σωματιδίων, όπως οι μάσκες που ανταποκρίνονται στα πρότυπα KN95 ή FFP2», εξηγούν γνωστοί barista, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται κάθε ανάμειξη με την εν λόγω σπείρα.

Τα μέλη της σπείρας είχαν επιτύχει συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ με τους βασικούς προμηθευτές των μασκών στη χώρα μας, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να απορροφήσουν έως και 30% του εμπορεύματος που περνούσε τα ελληνικά σύνορα. Οι μάσκες έπειτα συγκεντρώνονταν σε αποθήκη επί της Πέτρου Ράλλη και διανέμονταν σε πιστούς λάτρεις του καφέ φίλτρου ανά την επικράτεια, προτού φτάσουν να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες καφετιέρες και συσκευές εκχύλισης.

Προσερχόμενοι ενώπιον του ανακριτή, οι 4 άνδρες μέλη της σπείρας δήλωσαν αθώοι για το αδίκημα της ανούσιας εκμετάλλευσης ειδών πρώτης ανάγκης εν καιρώ κοινωνικής κρίσης, δηλώνοντας απλώς φανατικοί λάτρεις του καφέ φίλτρου και ταυτόχρονα παθολογικά σπάταλοι. Ωστόσο ο εισαγγελέας πρωτοδικών ζήτησε την προφυλάκισή τους, κρίνοντας τους ως ύποπτους φυγής και τέλεσης παρόμοιων αδικημάτων, δεδομένου του πόσο δημοφιλείς είναι πλέον οι μάσκες FFP2.

Το «Κουλούρι» παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα επανέλθει για οτιδήποτε νεότερο.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.