Αφρικανικά πόνι
Clear sky
35°C
 

Μόνο ένας στους δέκα δασκάλους καποέιρα ζητά αμοιβή σε αίμα νεαρών μαθητριών

Απάντηση στις αρνητικές κριτικές που δέχεται η καποέιρα τα τελευταία χρόνια έρχεται να δώσει νέα έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΑΠΘ που αποκαλύπτει πως μόνο ένας στους δέκα δασκάλους της συγκεκριμένης αυτής πολεμικής τέχνης ζητά από μαθήτριές του να τονκαπο πληρώνουν με μια φιάλη από το αίμα τους.

Η βραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση που εμπεριέχει χορό, πολεμική τέχνη, φιλοσοφία, άθληση και εκπαίδευση, είχε αποκτήσει τη χειρότερη φήμη ανάμεσα σε όλες τις πολεμικές τέχνες κυρίως λόγω μερικών σκανδάλων που είχαν ταράξει τον κόσμος της άθλησης.

Το μακρινό 1994, η κοινή γνώμη της Βραζιλίας είχε συγκλονιστεί όταν κρυφή κάμερα είχε πιάσει δάσκαλο καποέιρα να μυρίζει τα μπεριμπάου ανυποψίαστων μαθητών του για όσο διάστημα τους είχε στείλει για τρέξιμο και μπατιζάντο.

Ξανά, δέκα χρόνια αργότερα, και όσο στην Ελλάδα πανηγυρίζαμε Euro και Ολυμπιακούς αγώνες, στο Βέλγιο είχε συλληφθεί δάσκαλος καποέιρα ο οποίος είχε απαγάγει την τάξη του, τους είχε κλείσει στο υπόγειο του σπιτιού τους και τους υποχρέωνε σε ασκήσεις και ρόδα όλο το εικοσιτετράωρο.

Σκάνδαλα σαν τα παραπάνω επιτέλους αποδεικνύεται πως είναι μεμονωμένα γεγονότα, με οκτώ στους δέκα δασκάλους καποέιρα να μην έχουν την παραμικρή ανωμαλία - τεράστιο ποσοστό στις πολεμικές τέχνες, αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα.

Πλέον, η πολεμική τέχνη με τους πιο ανώμαλους δασκάλους θεωρείται η Σερραϊκή πάλη με λάδι.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.