Αφρικανικά πόνι
Clear sky
31°C
 

Το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ ενεργοποίησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Βύρωνα όπου δακρύζει η Παναγία

Για λίγο χρόνο ακόμα φαίνεται πως θα δακρύζει η εικόνα της Παναγίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Βύρωνα, μιας και σήμερα το πρωί εγκρίθηκε η αίτηση για τη συμμετοχή του ναού στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ».

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε από τους υπεύθυνους του ναού με ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Ορθόδοξα Νέα», όπου εξομολογούνται πως η απόφαση να κάνουν  την αίτηση δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Μπορεί η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου να είναι κακή και τα έξοδα για τη θέρμανση δυσβάσταχτα, ωστόσο πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά, αν και σε άλλο σημείο αναφέρουν πως δεν γίνεται η Θεοτόκος να δακρύζει για ενάμιση χρόνο και να μην κάνει κανείς τίποτα.

Όπως εξηγούν, για το θέμα ζητήθηκε και η άποψη του Αγίου Πνεύματος, το οποίο επισκέφθηκε πριν τις γιορτές τον Ιερό Ναό με τη μορφή πύρινης γλώσσας. Το πυρ ζέστανε τους τοίχους του ναού, απορροφώντας αρκετή από την υγρασία του χώρου και έκανε την Παναγία να σταματήσει να δακρύζει για λίγα λεπτά, μέχρι που αποχώρησε καίγοντας τα παλιά ξύλινα κουφώματα. Το σημάδι έκανε φυσικά ξεκάθαρη την άποψη της Αγίας Τριάδας για το ζήτημα, οπότε πλέον η αίτηση αλλά και η έγκρισή της από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έγινε μονόδρομος.

Με την ενεργειακή αναβάθμιση του ναού προβλέπεται σωρρευτική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 35000 ΤΙΠ για την περίοδο 2022 -2025, αριθμός που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 23 ktoe ετησίως. Τα ενεργειακά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά καθώς η μείωση στη χρήση αναμένεται να ξεπεράσει το 27%, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα του Αγίου Δημητρίου και συμβάλλοντας έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.