Ιδανική μέρα για πλασοκουντεπιέ
Mostly cloudy
13°C
 

Διευκρινίζουν οι επιστήμονες: Rapid είναι μέχρι όσο βαθιά το ευχαριστιέται ο καθένας

Συνέχεια στο θέμα της διαφοράς self και rapid test έδωσε με ανακοίνωσή της η επιτροπή εμπειρογνώμων Δημόσιας Υγείας, επιχειρώντας παράλληλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από τις δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλου πως η διαφορά συνίσταται στο πόσο βαθιά βάζουμε τον στυλεό στη μύτη.

«Η αυτοδιάθεση του καθενός σε ό,τι έχει να κάνει με το σώμα του είναι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα και η επιτροπή αλλά ούτε και ο κ. Βασιλακόπουλος σε καμία περίπτωση δεν προτίθενται να την αμφισβητήσουν. Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να βάζει τον στυλεό όσο βαθιά το επιθυμεί, στο βάθος με το οποίο αισθάνεται άνετα και συνεχίζει να το ευχαριστιέται και το τεστ θα παραμένει rapid», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Βεβαίως η ακρίβεια του τεστ είναι μεγαλύτερη αν η δειγματοληψία γίνει από τον ρινοφάρυγγα, που βρίσκεται πιο βαθιά σε σχέση με το ρουθούνι, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν υποδηλώνει τίποτα για τις προτιμήσεις του καθενός, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά και ασφαλώς δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες του», συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός των άλλων η ανακοίνωση σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαπληκτισμών που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ πολιτών και φαρμακοποιών. Οι πρώτοι, μετά από σχεδόν ένα χρόνο διενέργειας self test και ενώ όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ανακαλύπτει ότι το απολαμβάνει, ζητούν επίμονα από τους φαρμακοποιούς να το βάλουν πιο βαθιά, με εκείνους να αντιδρούν φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη.

Εξίσου συχνά είναι και τα περιστατικά διαπληκτισμών μεταξύ πελατών στις ουρές έξω από τα φαρμακεία, με πολλούς να προκαλούν τους διπλανούς τους να δεχθούν τον στυλεό πιο βαθιά στη μύτη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσουν τον ανδρισμό τους όταν δεν το κάνουν.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.