Πάει κι αυτό
Clear sky
22°C
 

Αποβολή για το «πρόσωπο της πάπιας»

Με μίας ημέρας αποβολή «με το καλημέρα» τιμωρήθηκαν τρεις μαθήτριες του 8ου Λυκείου Γλύφάδας για μια γκριμάτσα που έκαναν ενώ έβγαζαν αναμνηστική φωτογραφία, την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Οι νεαρές μαθήτριες της 3ης τάξης του Λυκείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος αποφάσισαν να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία παίρνοντας τη γνωστή έκφραση «duckface» στα πρόσωπά τους, πράγμα που φάνηκε να ενοχλεί έναν τριαντατριάχρονο καθηγητή, ο οποίος τιμώρησε κάθε μία με αποβολή μίας ημέρας.

(φωτο αρχείου)

Η έκφραση «duckface», που στην πραγματικότητα  δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αντιαισθητική γκριμάτσα, αποτελεί  παγκόσμιο φαινόμενο και παρατηρείται όχι μόνο σε νεαρές κοπέλες αλλά ακόμη και σε γυναίκες άνω των 35. Η εν λόγω γκριμάτσα συνίσταται στο σούφρωμα και παράλληλα στον τονισμό των χειλιών κατά τη φωτογράφιση (περίπου σαν να φιλάνε τον αέρα), προκειμένου να δίδεται η ψευδής εντύπωση στον παρατηρητή πως το θηλυκό που την πραγματοποιεί, έχει σεξουαλική απήχηση. Χρησιμοποιείται επίσης και για δήλωση ανεμελιάς και σεξουαλικής διαθεσιμότητας από μέρους του θηλυκού προς πιθανούς ενδιαφερόμενους. Για όλους αυτούς τους λόγους οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν πια κατακλυστεί από φωτογραφίες με γκριμάτσες τέτοιου τύπου. Κοινωνιολογικές ομάδες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που επιλέγουν το «duckface» κατά τις φωτογραφήσεις τους έχουν βαθιά πίστη ότι αφενός αυτή η γκριμάτσα τις κάνει να φαίνονται πιο όμορφες απ΄ ό,τι είναι στη πραγματικότητα και αφετέρου ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να προσελκύσουν κάποιον κοινωνικά αποδεκτό ερωτικό παρτενέρ.

Το όνομα της γκριμάτσας είναι ξενόφερτο και προέρχεται από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων duck (= πάπια) + face (= πρόσωπο). Όπως προαναφέρθηκε, το «duckface» έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας στο διαδίκτυο και στις σχετικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει εκνευρισμό σε πολλούς από τους υγιείς χρήστες των υπηρεσιών αυτών. Ένας από τους αγανακτισμένους αυτούς χρήστες φαίνεται πως ήταν και ο νεαρός καθηγητής του Λυκείου της Γλυφάδας, ο οποίος επέβαλε την τάξη, τιμωρώντας τις μαθήτριες για την γκριμάτσα τους.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.