Μην παραχαράσσετε
Partly sunny
14°C
 

Ζήτημα ονομασίας του «Yπερ-ταμείου» θέτει ο παγκόσμιος οργανισμός ταμείων

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η αναγνώριση του «Υπερ-ταμείου» από τα υπόλοιπα ταμεία που απαρτίζουν τον παγκόσμιο οργανισμό ταμείων.

Η Ελλάδα απειλείται με αποκλεισμό της χρήσης του όρου «Υπερ-ταμείο» καθώς όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες ορισμένων ταμείων ο όρος παραπέμπει στην έννοια ενός ταμείου καλύτερου από τα άλλα ή ενός ταμείου που είναι εξαιρετικά μεγάλο, κάτι που όπως φαίνεται αποκλείεται να δεχτούν τα υπόλοιπα ταμεία.

Πρωτοστάτες στην καταγγελία της Ελληνικής πλευράς αποτέλεσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), αλλά και προς έκπληξή μας το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, πράγμα που σαφώς δείχνει πως το «Υπερ-ταμείο» θα έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικούς «εχθρούς». Μετά από κοινή τους επιστολή στον παγκόσμιο οργανισμό ταμείων αλλά και στον ΟΗΕ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης ως προς την ονομασία του νέου αυτού ταμείου.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που τελείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν συζητηθεί ως πιθανές λύσεις διάφορες σύνθετες ονομασίες που περιλαμβάνουν τον όρο «ταμείο» μαζί με κάποιον προσδιορισμό (Βόρειο, Άνω, Νέο, ελληνο- κλπ). Εκ των προτέρων φαίνεται πως απορρίπτονται ορισμένες εναλλακτικές όπως «ταμείο-μαμούθ», «ταμείο-γολιάθ» ή «σούπερ-ταμείο» που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά. Από την πλευρά της η Ελλάδα αναμένεται να προτάξει το δικαίωμα της στον αυτοπροσδιορισμό των ταμείων της.

Τη στήριξη τους στην Ελληνική πλευρά έχουν ήδη εκφράσει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και το φαν κλαμπ του καλλιτέχνη που παλαιότερα ήταν γνωστός ως Prince.