Σκόνη
Overcast
13°C
 

Έρευνα: Στερητικό σύνδρομο εκλογών παρουσιάζουν 3 στους 5 Έλληνες

ekloges5Στερητικό σύνδρομο εκλογών φαίνεται να παρουσιάζει το 60% των Ελλήνων, όπως δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Λουκέρνης. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε δείγμα 80.000 συμπολιτών μας, απ' όλους τους νομούς της χώρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τρεις από τους πέντε ενήλικους Έλληνες πολίτες, παρουσιάζουν συμπτώματα έλλειψης που τείνουν προς στερητικά σύνδρομα και αφορούν την εκλογική διαδικασία, καθώς και τα άμεσα συνυφασμένα γεγονότα που προηγούνται ή έπονται μιας τέτοιας διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν συμπεριφορές ανθρώπων που παρουσιάζονταν Κυριακές σε σχολεία ανά την Επικράτεια με την αστυνομική ταυτότητά τους ανά χείρας απαιτώντας να ψηφίσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρθηκαν άτομα που καλούσαν σε τηλεοπτικά κανάλια επιμένοντας να προβάλουν συνεντεύξεις τύπου κομμάτων, ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών αλλά και πάνελ με καλεσμένους υποψήφιους βουλευτές. Οι αντιδράσεις δε των ατόμων αυτών ήταν εντονότερες όταν ενημερώνονταν πως δεν επίκεινται εκλογές, ούτε είναι προγραμματισμένες σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Σε μικρότερες κοινωνίες, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου παρατήρησαν συγκεντρώσεις ατόμων σε καφενεία, ταβέρνες και λοιπούς χώρους προκειμένου να παρακολουθήσουν αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών, που βεβαίως δεν είχαν λάβει χώρα. Η έρευνα εστίασε στα άτομα που ανέμεναν να δουν τους αγαπημένους τους πολιτικούς να μιλούν στην τηλεόραση, ξεχωρίζοντας τους Γ. Μιχελογιαννάκη, Κ. Παπακώστα και Θ. Τζήμερο ως τους δημοφιλέστερους σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

«Είναι επόμενο έπειτα από 6 εκλογικές διαδικασίες μέσα στα τελευταία 4 χρόνια να παρουσιάζονται συμπεριφορές τέτοιας φύσης. Από αρχαιοτάτων χρόνων δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβλεπαν τις εκλογές σαν αφορμή κοινωνικής συνδιαλλαγής και προσμονούσαν την επόμενη αφορμή. Η συχνότητα των κάθε λογής εκλογικών διαδικασιών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι επόμενο να ερεθίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τέτοια συναισθήματα» εξήγησε στο «Κουλούρι» ο Λ. Μαυρολέων, Έλληνας υποψήφιος διδάκτωρ που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Ωστόσο, οι επιστήμονες παροτρύνουν τους συμπολίτες μας να εντοπίζουν σχετικά συμβάντα που πιθανόν να λαμβάνουν χώρα στον περίγυρό τους και να τα αναφέρουν στην αρμόδια γραμμή υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών προς αποφυγήν κλιμάκωσης των καταστάσεων.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.