Σε βλέπουμε
Partly cloudy
17°C
 

Σφαγή αναμένεται και φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

elmstreetΟύτε φέτος αναμένεται να αποφευχθεί η σφαγή μεταξύ των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα δοθεί σκληρή μαχή για την εισαγωγή στις δημοφιλείς σχολές, παρά τις αναπροσαρμογές του υπουργείου Παιδείας στους αριθμούς των εισακτέων.

Όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαχόμενοι με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην άνοδο των βάσεων και στους θανάσιμους κινδύνους που τους περιμένουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το περισσότερο αίμα θα χυθεί για την εισαγωγή στις ιατρικές, φαρμακευτικές, νομικές και αρχιτεκτονικές σχολές, τα τμήματα Πληροφορικής και Χημείας, αλλά και σε ΤΕΙ που αφορούν σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Οι σχολές αυτές βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, με χιλιάδες έφηβους να δηλώνουν έτοιμοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μόρια. Μεταξύ αυτών, το μέσο προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται περίπου στα 3 μαθήματα, δηλαδή περίπου έως τα μέσα Ιουνίου.

Σημαντικός παράγοντας που θα εντείνει φέτος τη φρίκη και τη βαναυσότητα της σφαγής είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός, λόγω σχολών που πλέον είναι προσβάσιμες από περισσότερα επιστημονικά πεδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τμήματα Χημείας, όπου οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου φέτος θα έχουν να ανταγωνιστούν και τους υποψήφιους του 3ου πεδίου.

Οι τελευταίοι μάλιστα θεωρούνται ευνοημένοι καθώς θα αποφύγουν το μάθημα της Φυσικής, από τα σκληρότερα των Πανελληνίων, στην εξέταση του οποίου πέρυσι θρηνήσαμε συνολικά 1.572 απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά σφαγιάστηκαν συνολικά 11.081 μαθητές Γ' Λυκείου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ποσοστό 10.89% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Η μεγαλύτερη σφαγή σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών, με εκατοντάδες μαθητές να αποκεφαλίζονται ή να διαμελίζονται λόγω της δυσκολίας του τέταρτου θέματος, που αφορούσε παραγωγίσιμες και συνεχείς συναρτήσεις.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου, αν και οι μαθητές εκεί έχουν ούτως ή άλλως λιγοστές πιθανότητες επιβίωσης. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ σε περιπτώσεις ισοβαθμίας θα διενεργηθούν περαιτέρω πρακτικές δοκιμασίες για την εκκαθάριση των υποψηφίων.