Και τώρα τι καταλάβατε;
Clear
34°C
 

Ήδη δυο χρόνια έχει χάσει σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ περιμένοντας μονόπλανο με χαμαιλέοντα να τρώει φίδι που έφαγε μόλις βατράχι

Δύο χρόνια στη ζούγκλα συμπληρώνει αισίως ο Jason Κωνσταντίνου, μεταπτυχιακός φοιτητής της σχολής Documentary Media του πανεπιστημίου Ράιερσον του Καναδά. Ο δεύτερης γενιάς Καναδός, Έλληνας ομογενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των σπουδών του καθώς μένει να ολοκληρώσει την πτυχιακή του εργασία: μια μικρού μήκους ταινία για τη ζωή των ερπετών και των αμφιβίων στον Αμαζόνιο.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες στον Αμαζόνιο ακόμη και στην εποχή μας, γι’ αυτό και ο νεαρός κινηματογραφιστής έχει αρχίσει επικοινωνία μέσω γραμμάτων με το «Κουλούρι». Σ' ένα απ' αυτά τα γράμματα, αναφέρει πως μέσα στους πρώτους μήνες στον Αμαζόνιο κατάφερε να ολοκληρώσει το 90 τοις εκατό της ταινίας του. «Τα πιο εύκολα για τον φακό ήταν να συλλάβει Τάπιρους και Γιγαντιαίες Βίδρες να ζευγαρώνουν γιατί είναι πολύ θορυβώδη ζώα και δεν κρύβονται και ιδιαίτερα. Λίγο πιο δύσκολα τα βρήκα όταν κατάφερα να κινηματογραφήσω ένα μικροσκοπικό Καντιρού το οποίο με πονηριά πήδηξε έξω από το ποτάμι, βρέθηκε στο πολύχρωμο ράμφος ενός Τουκάν, και έκανε μια βόλτα 400 περίπου μέτρων στον αέρα για να αποβιβαστεί σε διπλανό παραπόταμο ώστε να επιτεθεί σε μύγα-νερού. Καλά το πιο εύκολο ήταν όταν τράβηξα πάνω από τη ράχη ενός κροκόδειλου μια ομάδα σαρκοφάγων μυρμηγκιών να στραγγαλίζει ένα Αραπαΐμα.»

Ιδιαίτερη δυσκολία όμως έχει βρει ο νεαρός Ιάσων στην καταγραφή της τελευταίας σκηνής της ταινίας η οποία σύμφωνα με το σενάριο εκτυλίσσεται σε ένα δέντρο δίπλα σε παραπόταμο του Αμαζονίου. Η επικορωνίδα της πτυχιακής εργασίας έχει θέμα έναν χαμαιλέοντα που τρώει μια οχιά «πιτ» που έφαγε μόλις βατράχι του γένους Dendrobatidae. Αν και το φαινόμενο αυτό συναντάται σχετικά συχνά στη φύση, και ο νεαρός φοιτητής έχει καταφέρει να καταγράψει κομμάτια του βίαιου αυτού φαινομένου, δεν έχει καταφέρει να το καταγράψει όλο σε μία λήψη.

«Μερικές φορές μου γλιστράει η κάμερα από τα χέρια από τη συγκίνηση, άλλες η οχιά καταφέρνει να επιβιώσει, άλλες δεν πιάνω καλά τον αντικατοπτρισμό στα νερά του ποταμού» αναφέρει σε άλλο γράμμα ο νεαρός, και συμπληρώνει πως «κοντεύω να τρελαθώ εδώ στη ζούγκλα, ελπίζω σύντομα να μπορέσω να ολοκληρώσω την πτυχιακή μου και να καταφέρω να δουλέψω κάπου φυσιολογικά. Αρχικά σνόμπαρα τα ντοκιμαντέρ για πραγματικά πρόσωπα, αλλά νομίζω τελικά πως επαγγελματικά θα ήταν κάτι πιο βατό. Σίγουρα η δύσκολη πτυχιακή μου και το ότι έκοβα τα μαθήματα που έπαιρνα κάτω από 8 θα μου βρουν μια καλή δουλειά. Υπομονή.»

Μόλις ολοκληρωθεί η ταινία του Ιάσονα, θα μπορέσετε να τη δείτε αποκλειστικά στο «Κουλούρι» καθώς έχουμε εξασφαλίσει για εσάς την πρώτη προβολή.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.